Data: 2005-02-17 19:56:44
Temat: Re: chili con carne
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> wrote in message
news:cv2rvg$qsg$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Zaczynam podejrzewać, że prawda leży gdzieś po środku
> http://www.slownik-online.pl/kopalinski/541860B2E74B
C5F6412565B600554D30
> .php
Kopalinski sie myli - polecam zrodla amerykanskie.
Jest to potrawa powstala prawdopodobnie przypadkowo "gdzies na poludniowo-zachodnich
rubiezach USA", prawdopodobnie w Teksasie, spopularyzowana w San Antonio, TX i nawet
jej nazwa wskazuje na pochodzenie "anglo": slowo "chile" (wymawiane po hiszp.
"czile") amerykanie wymawiaja "czili", stad "chili." Meksykanie nie znaja podobnej
potrawy - tzn. rozne "gulaszowate" potrawy sa popularne w wielu kuchniach latynoskich
ale mieso fasola to typwo "gringo" polaczenie. Na tzw. dzikim zachodzie, tzw.
kowboje jedli czesto wieprzowine z fasola i chyba byla to inspiracja do chili con
carne. A dodatek proszku z chile to pewnie byl poczatkowo podyktowany koniecznoscia
"zatuszowania" przykrego smaku lekko nadpsutej wolowiny (zreszta taka jest sama
geneza potraw typu "curry" w kuchniach indyjskich.)
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There's no place like 127.0.0.1><
|