Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia chińskie jaja Re: chińskie jaja

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: chińskie jaja

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.silweb.pl!pols
l.gliwice.pl!not-for-mail
From: "flashi" <f...@e...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chińskie jaja
Date: Mon, 11 Apr 2005 14:48:54 +0200
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 60
Message-ID: <d3drne$ddc$1@polsl.gliwice.pl>
References: <2...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.82.188.184
X-Trace: polsl.gliwice.pl 1113223726 13740 195.82.188.184 (11 Apr 2005 12:48:46 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...gliwice.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 11 Apr 2005 12:48:46 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1478
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1478
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:236843
Ukryj nagłówki


Użytkownik <g...@b...pl> napisał w wiadomości
news:2c88.00000915.425a0ae6@newsgate.onet.pl...
> Nie tak dawno było pytanie jak Chińczycy robią "stuletnie jaja"
>
> Znalazłam przepis (zgodny też z tym, co mi kiedyś o nich mówiono:
> - kilka jaj
> - popiół drzewny
> - wapno
> - sól
>
> Przygotować pastę z popiołu drzewnego, wapna i soli z wodą. Świeże jaja
pokryć
> przygotowaną papką, zakopać w ziemi, zostawić na 3 - 4 miesiące. W tym
czasie
> białko się ścina, a żółtko przybiera ciemnozielony kolor i konsystencję
> twarożku.
> Chińczycy takie jaja obierają ze skorupki i podają z sosem sojowym, octem
i
> imbirem.

toto wg mnie jest zupelnie niejadalne ... jadlem te tzw Stuletnie jaja w
Luksemburgu i zwyczajnie jest to niezjadliwe ....
Zapach co dziwne nie byl taki okropny (w kazdym razie dla mnie- bo moi
towarzysze chcieli mnie od stolu wywalic jak to mi podano)


> Drugi przepis na chińskie jaja (ale nie "stuletnie"):
>
> - 8 jaj
> - po łyżce sosu sojowego zwykłego i ciemnego
> - 2 łyżki suchej czarnej herbaty
> - 2 gwiazdki anyżu
> - po kawałku cynamonu i suszonej skórki pomarańczowej
>
> Umyte jaja włożyć do rondelka, zalać osoloną wodą i gotować na małym ogniu
20
> minut. Gorące wyjąć, ułożyć na sicie, przelać zimną wodą. Potłuc skorupki
> (muszą być bardzo gęsto spękane, zle nie odpadające). włożyć jaja do
rondla,
> dodać wszyatkie przyprawy, zalać 3 szklankami wody, szybko doprowadzić do
> wrzenia, po czym gotować na bardzo małym ogniu ok. 3 godzin (od czasu do
czasu
> dolewać wody, zby jaja cały czas były przykryte), po czym zostawić w
wywarze na
> 36 godzin. Przed podaniem obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki.Mozna je
> przechowywać w skorupkach przez 4 - 5 dni.
>
> Przepisy pochodzą z książeczki Hanny Szymanderskiej "Jaja w roli głównej"
wyd.
> Prószyński i S-ka W-wa 2001
>
> Informuję, że nie sprawdzałam tych przepisów.

a tego drugiego przepisu nie sprawdzalem ... jednak to akurat nie musi byc
zle ... anyzu nie trawie ... ale z pomaranczami czy cynamonem moze byc
niezle ...
Jednak nie bede probowal :>


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.04 Alko
11.04 Ewa (siostra Ani) N.
12.04 Alko
12.04 Waldemar Krzok
12.04 batory
12.04 A.L.
12.04 Alko
14.04 Władca Much
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6