Data: 2002-11-26 15:23:24
Temat: Re: chleb (P)
Od: "Agnieszka" <W...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mam, jak na razie, kilkanascie przepisow, ktorych uzywam w zaleznosci od ilosci czasu
i nastroju. Moze podam ten, ktory pieke ostatnio:
5-6 szkl. maki ja uzywam pszenna"biala" i razowa
2 szkl. cieplej wody
5 dkg drozdzy
3 lyzki masla
1 lyzeczka soli (wg wlasnych preferencji)
1 lyzeczka miodu
Do miski wlac 2 szkl. cieplej wody, dodac drozdze, lyzeczke miodu i 2 szklanki maki.
Wymieszac wszystko, odstawic na pol godziny. Roztopic i ostudzic maslo. Do
wyrosnietego ciasta dodac reszte maki i sol. Zagniatac, dodac maslo i dobrze
wygniesc.
Wlozyc do foremki (ja wkladam do ok.30x20 wylozonej papierem do pieczenia). Wygladzic
lyzka maczana w wodzie, posypac ziarenkami (ja sypie slonecznikiem, ale mozna
kminkiem, siemieniem lnianym, dynia, platkami owsianymi itp, albo niczym). Wstawic
do piekarnika. Piec ok. 30 min. w temp. 180stopni. (Ja wstawiam do zimnego
piekarnika i doliczam kilka minut. Ale to wiadomo, i tak trzeba na oko i wyczucie.
Niestety, maz ma pilna prace, musi siasc do komputera, wiec pozniej napisze przepis
na pyszne buleczki z ziarnami i miodem.
Agnieszka
|