Data: 2002-11-26 16:45:34
Temat: Re: chleb (P)
Od: "Agnieszka" <W...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Agnieszko, na slodko, to raczej znamy.
> Daj przepis na chleb zytni.
Hm. Ale to nie jest na slodko. W przepisie, ktory podalam miod (lyzeczka) jest po to,
aby drozdze "ruszyly". A te buleczki z ziarnami i miodem, owszem sa slodkawe, ale
absulutnie nie sa deserowe! Slodkawo-slonawe.
Ale, prosze bardzo, z maki zytniej:
30 dkg maki pszennej (moze byc razowa)
20 dkg maki zytniej razowej
3 dkg drozdzy
1 lyzka miodu
1 lyzeczka soli
1 szkl (250ml) cieplej wody
Do miski wsypac make, zrobic w niej dolek. Drozdze rozpuscic z miodem i woda. Zaczyn
wlac w dolek, oproszyc maka i odstawic do wyrosniecia (ok.25 min.)
Dodac sol i wyrabiac ciasto, az zacznie odchodzic od miski. Odstawic znow do
wyrosniecia. (tez ok. 25 min)
Ciasto podzielic na dwie czesci, uformowac waleczki, kroic na jednakowe kawalki (ja
od razu "rwe" z kawalka mniej wiecej jednakowej wielkosci kawalki) i formowac
buleczki. Ulozyc na blaszce posmarowanej tluszczem, lub wylozonej papierem do
pieczenia, ja zawsze robie to drugie :-) Odstawic, zeby podwoily objetosc. (ok. 20
min. ja stawiam w piekarniku nagrzanym do 50 stopni) Naciac lekko przez srodek (albo
i nie). Piec ok.20 minut w temp. 225 stopni. Maja byc jasnozlote. Ale to jak kto
lubi.
Agnieszka
|