Data: 2002-01-29 14:07:53
Temat: Re: chleb (kruszy sie)
Od: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au>
Pokaż wszystkie nagłówki
"> drugi dzien. Co nalezalo by dodac, lub czego nie dodawac do drozdzowego
> ciasta chlebowego aby nie kruszyl sie tak bardzo.
Z mojego doswiadczenia wiem, ze chleb domowy zawsze bardziej sie kruszy niz
kupny. Mozna to troche poprawic wyrabiajac bardzo dlugo, zeby sie gluten w
mace (monce) dobrze 'rozwinal, i ten chleb zbindowal (ale ladnie). U nas
mozna tez kupic gluten flour ktorej dodaje tak z lyzke na bochenek. Chleb z
maki ciemnej bedzie sie bardziej kruszyl niz z maki bialej. Mozesz tez
swiezy chleb pokroic od razu na kromki i zamrozic, a potem pojedyncze kromki
odswiezyc przez kilka sekund w mikrofalowce.
Ania
PS Ja mam teraz maszynke do chleba i ona wyrabia bardzo dlugo, chleb jest
lepszy - mniej kruszliwy :-)
|