Data: 2004-05-18 10:44:18
Temat: Re: chlodnik
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
wiku napisał(a):
> waldek wrote:
>
>> Robię chłodniki przez cały rok (bo lubię).
>
> to moze przy okazji zdradzisz jak je robisz ???
===
Standard:
3 l kwaśnego mleka
0,5 l śmietany
2 pęczki botwiny
2 buraki (średnie)
1 duży ogórek
pęczek rzodkiewek (ok. 10 szt)
duży pęczek szczypioru
duży pęczek koperku i natki pietruchy
1 cytryna
4-5 ząbków czosnku (dla Władysława :-) )
kawałek kurczaka, np. 2 skrzydełka i szyjka, albo kawałek cycka
(opcjonalnie)
sól, cukier, pieprz
- Kurczaka podgotowuję w małej ilości wody, odrzucam kości i skóry, mięso
rozdrabniam,
- w wywarze gotuję buraczki pokrojone w zapałkę,
- pod koniec dorzucam do sparzenia posiekaną botwinę,
- wszystko studzę, dodaję do mleka,
- resztę siekam (czosnek bardzo drobno) i siup, do mleka, dodaję śmietanę,
odpowiednią ilość soku z cytryny, przyprawy i już,
- odstawiam na parę godzin, aby się przegryzło.
Jak nie ma botwiny, to dodatkowe 1-2 buraki uzupełnią puste miejsce.
waldek
===
|