Data: 2006-01-02 13:12:54
Temat: Re: chorizo
Od: kulka <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 2 Jan 2006 12:08:53 +0100, Anet napisał(a):
> Jako, że na noc sylwestrową zaplanowałam paele musiałam kupić chorizo.
> Zawsze kupowałam u naszego "rodzimego" producenta i kiełbasa była grubości
> kiełbas typu myśliwska czy śląska. A kupiona ostatnio zupełnie gdzie
> indziej grubości krakowskiej czy żywieckiej. No i tu mam pytanie czy chorizo
> to gruba czy cienka kiełbasa, a może to nie ma znaczenia? Jak powinien
> smakować i wyglądać oryginał niestety nie wiem.
chorizo jest sredniej wielkosci, pomiedzy mysliwska a krakowska.
Choc przypuszczam, ze zalezy to od konkretnego producenta.
Aa, no i kielbasy rodzimego producenta nie nazwalbym nigdy
chorizo. Najlepiej przejsc sie do sklepu, ktory sprowadza taki
towar z Hiszpanii, sprobowac i porownac. Zdecydowanie inny smak i
wyglad. Podobnie jak z szynka dojrzewajaca, rodzimy produkt nawet
w polowie nie dorownuje takiej Jamon Serrano.
btw, chorizo polecam szczegolnie do tortilli, tudziez do omletow :)
Pozdro
--
kulka
|