Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "Dorota" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciacho mi nie urosło
Date: Sat, 17 Dec 2005 23:47:50 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 24
Message-ID: <do24j8$1cs$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <do21mb$kmh$1@atlantis.news.tpi.pl> <do2332$aeu$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: aib185.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1134859688 1436 83.25.209.185 (17 Dec 2005 22:48:08
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 17 Dec 2005 22:48:08 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:256087
Ukryj nagłówki
Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:do2332$aeu$1@inews.gazeta.pl...
>
> Wkłada się do gorącego, a do biszkoptu proszku się nie daje. Może
> zaglądałas do srodka i gmerałaś coś w cieście w czasie pieczenia? Bo
> normalnie biszkopt nie opada, nalezy do najłatwiejszych, w sensie
> najpewniejszych w efekcie ciast. A moze proprcje (mąka, cukier, jajka)
> były jakieś zaburzone? A moze temperatura była nie taka, jak trzeba?
Nie zaglądałam w trakcie i nawet poczekałam do ostygniecia przed wyjęciem,
ale on nie wygląda że opadł, tylko nie urósł wogóle. Zakalca nie ma, tylko
takie suche i płaskie to ciasto.
W googlach ludziska przepisy podają też z proszkiem, choć nie spotkałam się
rzeczywiście z margaryną. Jutro spróbuję znowu, nie poddam się :)
Proporcje wzięłam : 4 jaja, 1 szkł cukru, 1 szkl mąki prz, 1/2
ziemniaczanej, 1 łyż proszku
Co do temperatury to nie wiem, nastawiłam ok 180, ale to mój pierwszy raz w
piekarniku wogóle, nie licząc pieczenia jabłka, które też nie do końca się
upiekło tak jak chciałam:(
Dorota
|