Data: 2003-11-23 01:45:55
Temat: Re: ciasto dla Francuza/szarlotka [P]
Od: b...@i...com.pl (Barbara)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: "Kot" <m...@p...onet.pl>
| On Sat, 2003-11-22 at 22:44, Aniak wrote:
| > Wlasciwie to nie wiem, czy to bedzie Francuz, czy np. Belg, na pewno
ktos
| > mowiacy od urodzenia po francusku. Ta osoba bedzie gosciem na zajeciach
z
| > francuskiego w poniedzialek i mnie przypadlo w udziale upieczenie ciasta
dla
| > goscia. Tylko co by tu upiec, aby bylo smacznie, po polsku, latwo sie
| > transportowalo (autobusem) no i nie wymagalo zbyt wielkich nakladow
| > finansowych?
| > Pozdrawiam,
| > Ania
|
| Masz niefart. ONI lubia wylacznie ciasta francuskie ;/ Z polskich
| smakuje im ewentualnie szarlotka.
|
Jesli szarlotka, to proponuje upiec nie zadne dziwadlo, a prawdziwa
szarlotke z polkruchego ciasta.
Pokruche, czyli z dodatkiem kwasnej smietany, zeby bylo bardziej
plastyczne - to ma byc spod ciasta
Wierzch lepszy jest z prawdziwego kruchego.. po dodaniu ugotowanego 1
zoltka..bedzie bardziej kruche
ciasto robisz wczesniej i wkladasz do lodowki...
MUSI! odpoczac 1-2 godziny...
jak juz jestes gotowa do pieczenia, to: wlacz piekarnik, niech sie
rownomiernie nagrzrewa, a w tym czasie zabierz sie za obieranie jablek
istotne wnetrze szarlotki - czyli jablka
najlepsze kwasne, czyli nasze antonowki lub szare renety
jak sie ma takie ustrojstwo, ktorym mozna wyjac srodek z pestkami, to wyjac
ten srodek
obrac ze skorki, grubo poszatkowac.. ma byc co najmniej 3x bardziej grubo,
niz scieranie na tarce z duzymi dziurkami, co niektore osoby proponuja
nastepnie przesypac te rozdrobnione jablka zwyklym cukrem z dodatkiem
cynamonu i cukru waniliowego
wyjac 1 czesc ciasta z lodowki, zetrzec na grubej tarce wprost na blache,
lub tez rozwalkowac na grubosc ca 0,7 - 1 cm, podpiec - jesli ciasto jest
walkowane, musimy je ponakluwac widelcem.
Podpiec w goracym piekarniku - trwa to ok. 10 minut, ale byc moze, u Was
bedzie krocej. PILNOWAC!!! bo latwo spalic.
wyjac i nasypac przygotowane uprzednio jablka, na to zetrzec 2 czesc ciasta
[te bardziej krucha]
do pieca na kolejne 10 minut.
Po wyjeciu z piekarnika pokroic na odpowiadajace nam kwadraty [kroimy
gorace!!! ciasto], a nastepnie posypac cukrem pudrem z dodatkiem wanilii lub
cukru waniliowego.
Poniewaz wiadomo, ze ciasto ma byc przewiezione, nie nalezy go zdejmowac z
blachy.
Tam, gdzie bedziesz, przelozysz na odpowiednia patere/polmisek szklany czy
tez krysztalowy..
wskazane podanie widelczykow do ciasta, bowiem tej szarlotki nie je sie
raczej raczkami :-)
Smacznego :-)
Barbara
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
|