Data: 2003-08-01 12:05:32
Temat: Re: ciasto ze ?liwkami
Od: "ogr" <o...@N...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:2ikkiv0ivn4v8n08rmb4kgcrrvbmqtqn30@4ax.com...
>
> gdzies w archiwum jest przepis, ktory podawlam na zydowskie
> ciasto ze sliwkami (zydwoskie, bo wz zydowskiej ksiazki kuch.) -
> ciasto sie kladzie na blache (troche wylewa, troche wypycha ;) )
> i smaruje maslem roztopionym - pewnie pomaga w nieprzenikaniu
> ewentualnego soku ze sliwek. i przed pieczeniem , o ile pa,mietam
> smaruje sie znowu maslem sliwki i posypuje zwyklym cukrem
> wymieszanym z cynamonem. cukier puder nie da chrupiacych
> krysztalkow, ale tez sprobuje kiedys.
>
Brzmi apetycznie. Napisałaś : trochę wypycha trochę wylewa - czyli ciasto
jest półpłynne?
Moja Mama robi takie kruche, którego można przyrządzić większą ilość i
przechowywać w zamrażarce do dalszego użytku. Chłodne świetnie się kroi i
wykłada brytfannę. Nato oczywiście śliwki, posypać i do pieca.
Z zwykłym cukrem tego nie jadłem, trzeba spróbować.
Pozdrawiam
ogr
|