Data: 2004-05-23 13:22:32
Temat: Re: ciekawy obiad-zjadlam
Od: "I.P." <i...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Ja, niestety, robiłam dziś do obiadu stare. Ale wyszły bardzo dobre, choć
> nie takie jeszcze, jak być powinny. Nie umiem ich przyrządzić i tyle.
> A zrobiłam je tak, że najpierw ugotowałam, normalnie, później, jeszcze
> gorące pokroiłam na talarki i ułozyłam na żaroodpornym półmisku,
> wysmarowanym masłem utartym z czosnkiem wyciśniętym przez praskę i zieloną
> pietruszką + odrobina soli. To samo masło rozłożyłam na ziemniakach.
>
> --
> Eva Sheers
> chora, z mocno dziś upośledzonym zmysłem smaku i węchu :/
A jakie powinny byc?Jezeli chodzi Ci o gratin, to zrob tak:
Surowe, obrane ziemniaki pokroic w cienkie plastry i ulozyc w formie
zaroodpornej Podgrzac smietane dobrze posolona, popieprzona, z wycisnietym
czosnkiem+ starta galka muszkatalowa(muskat).Zalac ziemniaki i zapiekac
ok.35-40 min. w piekarniku w temp. 180°C.
Porcja dla 4 osob to:
600 g ziemniakow
300g smietany
Ilona
|