Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.task.gda.pl!newsfeed
00.sul.t-online.de!t-online.de!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news.tele.dk!new
sfeed.berkeley.edu!ucberkeley!newsfeeds.sol.net!63.218.45.201.MISMATCH!posts.ne
ws.moreusenet.net!nnrp1-asbnva.nntpservers.com!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co do pieczonych ziemniaków?
Date: Fri, 23 Jan 2004 22:17:47 +0000
Organization: Home
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <2...@4...com>
References: <burfo0$328$1@atlantis.news.tpi.pl> <burp7f$9ib$1@nemesis.news.tpi.pl>
<4...@o...com> <burs5t$oc3$1@nemesis.news.tpi.pl>
<4...@o...com>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 48
NNTP-Posting-Date: 23 Jan 2004 22:20:52 GMT
NNTP-Posting-Host: 4f136110.news.nntpservers.com
X-Trace: DXC=dfU\h;ZNl?2Qc5f;SIX9Q2c[3Bf`1S5Q0F0iV`L?jh_?>nY\nb3]1j=Y>InC20e1Q6J25E^d
F0VP0GS]bA9<Zlo3ID[>;iMPIG;38A]QFAO522BFb0U<Kk>i<FT:DH4@ZZ8>
X-Complaints-To: k...@n...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:188390
Ukryj nagłówki
On Fri, 23 Jan 2004 11:59:11 -0800, Magdalena Bassett
<m...@o...com> wrote:
>
>
>Trepczyk Stanislaw wrote:
>>
>> >
>> >
>> > Pieczone ziemniaki
>> > Duze, podluzne ziemniaki umyc i kazdy zawinac szczelnie w folie
>> aluminiowa.
>> > Umiescic w piecu o temp. 200C na tak dlugo, az beda miekkie, gdy sie je
>> > nacisnie. Odwinac z foli, naciac wzdluz i scisnac "w pasie" zeby sie
>> > ziemniak otworzyl. Na wierzch mozna dodac:
>> >
>> Hej!
>>
>> Zapytalem sie bo ....ostatnio robolem wolowinkie po burgundzku gdzie jako
>> .."podklad" byly ziemniaki pieczone.I takowe ziemniaki zrobilem tak:
>> Obralem sredniej wielkosci ziemniaki ,przekroilem na pol nastepnie
>> ugotowalem jakes 10 minut w osolonwej wodzie.Odcedzilem i przelozylem do
>> zaroodpornego pojemnika dodalerm lyche masla i pieklem w piekarniuku jakes
>> 30 minut.Wyszlo mi super.Tak stwierdzila "komisja"domowych zjadaczy.
>>
>> Stanislaw z Gdanska
>
>
>Ja robie podobne ziemniaki, po podgotowaniu polewam oliwa, posypuje
>skruszopnym rozmarynem, sola i pieprzem, dokladnie je wymieszam, i na
>blache pod opiekacz, po kilku minutach przewracam, zeby druga strona sie
przyzlocila.
>
>Tak sobie myslalam, jak to nazwac inaczej niz pieczone. W jezyku
>angielskim pieczone w folii czy w calosci, to baked potatoes, a tak
>robione, jak wspominasz to roasted potatoes. Ale roasted po polsku to
>tez pieczone, jak np. mieso (pieczen = roast).
>Wiec nie wiem, jakby je inaczej nazwac, zeby odroznic te dwie metody.
>MB
baked potatoes moga byc pieczone bez niczego, na golasa, roast
potatoes - z tluszczem, chrupiace zlote i z tluszczem , na pol
ugotowane kartofle moga byc dodane do blachy, na ktorej dochodzi
jakas pieczen
do tego yorkshire pudding i jest obiad ;))
trys
K.T. - starannie opakowana
|