Data: 2004-08-27 13:45:55
Temat: Re: co do tequili (p)
Od: "eM eL" <b...@g...SKASUJ-TO.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Anica <l...@w...pl> napisał(a):
>
> > tortille, guacamole, jakies miesa z salsa ???
> >
> a cos z tych rzeczy probowaliscie?
> co w miare sprawnie pojdzie zrobic dla kogos kto sie kuchnia meksykanska
> jeszcze nie paral?
Wiesz - wiekszosc dan "meksykanskich" to ogromna produkcja w PL ze wzgledu
na brak polproduktow.
Ale na goraco mozesz podac np. chile con carne (to taki "gulasz" z miesa,
fasoli, przypraw wszelakich - sluze dobrym i sprawdzonym przepisem na
zyczenie - gotyje sie "sam" choc dlugo) albo jakies burrito czy taco czy
inna enchilada - przepisy sa w archiwum tej grupy ale, ostregam, to duza
produkcja chyba ze zdecydujesz sie na uzycie jakichs "torebek Knorra" ale to
wtedy mozna o kant dupy potluc bo ma to tyle wspolnego z kuchnia
ameksykanska co wielkanoc z bozym narodzeniem. Na zimno mozna podac czipsy,
salsa i sos (np. fasolowy albo serowy) do chipsow, rozne tapas (jamon
serano, etc.),
Jak chcesz "po meksykansku" to moze cus takiego co kazdy sobie moze
skonstruowac, takie burrito a la polacco :-)))
Kup placki tortilla albo usmaz nalesniki (niezbyt duze, niezbyt cienkie i
raczej nieco twardawe, coby sie nie rwaly)
Na osobnych miskach podaj:
wolowe mielone - usmazone z ODROBINA soli na jak najmnienjszej ilosci
tluszczu i dobrze odcisniete (mieso podawac i trzymac cieple) To miesa nie
moze byc tluste bo wszystko bedzie bleee...
fasole odsmazana (frijoles refritos) Ugotuj ciemna fasole (taka z duza
iloscia skrobi, coby sie dobrze kleila) luskana az sie bedzie rozlatywac.
Zrob z niej puree. Przed podaniem pokroj drobno troche boczku na patelni i
odsmaz to puree az bedzie gorace i dobrze wymieszane, dosol do smaku.. A
moze w PL mozna kupic taka fasole "refritos" w puszkach..? Jesli tak, to
trzeba ja tylko podgrzac...
bardzo gesta kwasna smietane (gesty jogurt dla dietetykow tyz bedzie OK)
1/2 szklanki lisci kolendry (cilantro) mozna kupic w supermarketach w PL.
Same liscie odszczypane od lodyzek, troche pociete.
stary zolty ser (cheddar - cus neutralnie ostrego, ale bez przesady...)
drobno pociapane papryczki jalapeno, z wyjetymi nasiennikami (moga byc
marynowane.) Mozna podac pare rodzajow (czerwone, zielone, surowe,
marynowane, etc.) Potrway "meksykanskie" nie sa z natury pikantne - kazdy
sobie sam doprawia wedlug gustu...
surowa cebule pokrojona w drobna kostke (dobrze miec slodka meksykanska
cebule...)
ryz - najlepiej krotki i pekaty ugotowany na sypko (niewiele - 1 szklanka
wystarzcy.)
salsa - dobrze zmieszac ponizsze skladniki i troche schlodzic przed podaniem
(zrobic pare godzin naprzod coby sie przegryzlo...)
kilo ladnych pomidorow, skorki zdjete, wyjete nasienniki (wazne!!!) miazsz
pokrojony w mala kostke
duza cebula pokrojona w drobna kostke
2 zabki czosnku przepuszczone przez praske
2 papryczki chile (np. serrano, habanero, etc.) z wyjetymi nasiennikami
pokrojone w cieniutkie talarki (uwazac - nie dotykac oczu rekami bo bedzie
plakanie i bol...)
1/2 szklanki lisci kolendry (cilantro) mozna kupic w supermarketach w PL.
Same liscie odszczypane od lodyzek, troche pociete.
lyzka octu
lyzeczka od herbaty cukru
sol i czarny zmielony pieprz do smaku
sok z jednej limonki (NIE Z CYTRYNY)
ew. guacamole (przyrzadzic na chwile przed podaniem.)
rozgniesc miazsz avocado (b. dojrzalego) lyzka na paste, troche osolic,
popsikac sokiem z limonki i ew. wkroic troszke dobrze pokrojonej na b.
malutkie kawaleczki czerwonej papryczki np. habanero. Guacamole nie musi
byc pikantne, bo inne skladniki burrito sa. Klopot z guacamole to to, ze
sie szybko utlenia (na czarno). Zeby troche tenproces opoznic, wcisknij
pestki avocado do miseczki z guacamole i dobrze nakryj folia plastykowa -
ale to niewiele pomaga. Jesli przyjatko jest dlugie to przyrzadzaj
guacamole partiami.
Kazdy sobie robi burrito:
torilla albo nalesnik kladzie sie na talerzu, na srodek nieco smietany,
mieso, fasola, odrobina ryzu, salsa, cebula, serek, posypac liscmi kolendry,
ew. troche guacamole, zawija sie w gruby plaski "rulon" (najpierw zakladka
od dolu, pozniej zalozyc oba boki do srodka) i sie je recamy...No a potem un
trago de tequila y una botella de cerveza :-)))
Salud, amor y dinero! (toast latynoski - zdrowia, milosci i kasy!)
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|