Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co to jest
Date: Sun, 12 Dec 2004 22:46:08 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 27
Message-ID: <cpie7h$2ss$1@inews.gazeta.pl>
References: <cpfhv3$odo$1@opal.icpnet.pl> <cpfigd$lu0$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1102887990 2972 81.219.100.7 (12 Dec 2004 21:46:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 12 Dec 2004 21:46:30 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:224961
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Atunia " <a...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:cpfigd$lu0$1@inews.gazeta.pl...
>> Proszę, nie krzyczcie, jeśli gdzieś już to się pojawiło, ale pilnie
>> potrzebuję do jednego przepisu świątecznego.
>
> Jak na moje oko to pewnie będzie zwykła mąka pszenna, ale niebielona. ZTCW
> to
> na dzikim ;-) zachodzie potrafią wybielać mąkę, bo lepiej wygląda...
> Nasza,
> polska, nadal zdaje się jest niecudowana.
Jak która - większość jest podkolorowywana kredą (dodają kredy, żeby
wydawała się bielsza i że niby profilaktyka przeciwko za małym ilościom
wapnia w jedzeniu.). :-/
Wystarczy przeczytać skład, np. mąki z kłoskiem: mąka pszenna (to wiadomo,
ale patrzymy a tam jest jeszcze coś ), węglan wapnia - substancja podnosząca
walory odżywcze (!?)
Przy pieczeniu może to mieć takie znaczenie, że w temp ok już 200st, węglan
wapnia zaczyna uwalniać dwutlenek węgla (spulchnia?). Ale nie jestem pewna,
czy o to chodzi, nie jestem orzeł z chemii.
Sowa
|