Data: 2004-12-12 21:46:08
Temat: Re: co to jest
Od: "Sowa" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Atunia " <a...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:cpfigd$lu0$1@inews.gazeta.pl...
>> Proszę, nie krzyczcie, jeśli gdzieś już to się pojawiło, ale pilnie
>> potrzebuję do jednego przepisu świątecznego.
>
> Jak na moje oko to pewnie będzie zwykła mąka pszenna, ale niebielona. ZTCW
> to
> na dzikim ;-) zachodzie potrafią wybielać mąkę, bo lepiej wygląda...
> Nasza,
> polska, nadal zdaje się jest niecudowana.
Jak która - większość jest podkolorowywana kredą (dodają kredy, żeby
wydawała się bielsza i że niby profilaktyka przeciwko za małym ilościom
wapnia w jedzeniu.). :-/
Wystarczy przeczytać skład, np. mąki z kłoskiem: mąka pszenna (to wiadomo,
ale patrzymy a tam jest jeszcze coś ), węglan wapnia - substancja podnosząca
walory odżywcze (!?)
Przy pieczeniu może to mieć takie znaczenie, że w temp ok już 200st, węglan
wapnia zaczyna uwalniać dwutlenek węgla (spulchnia?). Ale nie jestem pewna,
czy o to chodzi, nie jestem orzeł z chemii.
Sowa
|