Data: 2004-12-13 07:47:12
Temat: Re: co to jest
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jak która - większość jest podkolorowywana kredą (dodają kredy, żeby
> wydawała się bielsza i że niby profilaktyka przeciwko za małym ilościom
> wapnia w jedzeniu.). :-/
> Wystarczy przeczytać skład, np. mąki z kłoskiem: mąka pszenna (to wiadomo,
> ale patrzymy a tam jest jeszcze coś ), węglan wapnia - substancja
> podnosząca walory odżywcze (!?)
> Przy pieczeniu może to mieć takie znaczenie, że w temp ok już 200st,
> węglan wapnia zaczyna uwalniać dwutlenek węgla (spulchnia?). Ale nie
> jestem pewna, czy o to chodzi, nie jestem orzeł z chemii.
> Sowa
Szczerze mówiąc, nigdy nie zwracałam uwagi na skład mąki - zawsze wydawało
mi się, że to jedynie zmielone ziarno, ale jak widać teraz trzeba czytać
skład wszystkich produktów :-(
Pozdrawiam.
Barbara.
|