Data: 2005-08-11 10:36:08
Temat: Re: co z Czech
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <ddf1p5$t41$1@news.lublin.pl>,
"Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU>
wrote:
> Użytkownik "Maciek 'Babcia' Dobosz" <b...@j...org.pl> napisał w
> wiadomości news:92vlf1t6vo6s57094hq1jqam5ess6mbmql@4ax.com...
> > On Wed, 10 Aug 2005 22:50:53 +0200, "Marek W."
> > <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> wrote:
> >
> >
> > >Rum sie robi z melasy pozostałej po produkcji cukru trcinowego...a po
> > >produkcji
> > >cukru z buraków melasa pozostaje takoz.. wiec nic nie stoi na
> > >przeszkodzie...
> >
> > Zacier robi się i ze zboża i ziemniaków. Wyprodukuj więc alkohol z
> > ziemniaków i nazwij go Żytnią czy Pszeniczną. Albo dodaj do alkoholu
> > zielonego bambusa i nazwij to żubrówką. Wszak i żubrówka i bambus to
> > trawy ;-) Ten sam poziom abstrakcji. Albo weź Sowietskoje Igristoje i
> > nazwij je szampanem.
> >
> > To że Czesi starają się udowodnić że ich naimiastka to prawdziwy rum
> > jakoś mnie nie przekonuje. Nie te surowce wyjściowe.
> >
>
> Tyle że zawsze pisali ze to TUZEMSKI rum czyli miejscowy...znaczy
> połaczenie alkoholu z esencja waniliowa i barwnikiem ....
Barwnik to prawdopodobnie karmel, a co do esencji to sama esencja
waniliowa nie starczyłaby, jednak jest to syntetyczny aromat rumowy.
Tuzemak, dawniej rum tuzemsky czyli krajowy nie jest zresztą czeskim
wynalazkiem, tylko austriackim. Rum tuzemsky to dosłowne tłumaczenie
Inländer Rum. Najbardziej znanym producentem rumu austriackiego od ponad
stu lat jest należąca obecnie do Stocka stara firma Stroh. Jej produkty,
zwłaszcza sławny rum 80 procentowy są znaczenie lepsze od czeskich
tuzemaków, ale i tak to produkt dla amatorów, nieporównywalny z
prawdziwym rumem. Jedynym zastosowaniem, w którym rum prawdziwy nie
zastąpi Inländera jest znany w dawnej Galicji koktajl dorożkarski --
halba jasnego piwa do której wlewa się pięćdziesiątkę Inländera. Na
zdrowie!
Co do produkcji Inländera i tuzemaka -- niektóre źródła podają, że są
one robione z melasy z buraków cukrowych inne, że są aromatyzowane
syntetycznym aromatem. Mnie się wydaje, że nawet, jeżeli używa się tej
melasy, to dominujący zapach pochodzi od sztucznego aromatu.
Władysław
|