Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "@nn" <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co zamiast ziemniakow?
Date: Tue, 08 May 2007 00:44:57 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 49
Message-ID: <f1oa0o$kt5$1@inews.gazeta.pl>
References: <f1o1lv$jce$1@achot.icm.edu.pl>
<2...@l...localdomain>
NNTP-Posting-Host: gl164-25.master.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1178577752 21413 89.151.25.164 (7 May 2007 22:42:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 7 May 2007 22:42:32 +0000 (UTC)
X-User: ann1977
In-Reply-To: <2...@l...localdomain>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.10 (Windows/20070221)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:296075
Ukryj nagłówki
Konrad Kosmowski napisał(a):
> BTW ziemniaki mają _jakiekolwiek_ korzystne wartości odżywcze?
Takie cuś znalazłam:
Mają swoich zwolenników i przeciwników. Ci ostatni twierdzą, że
ziemniaki mają niewielką wartość odżywczą, tuczą i rozpychają tylko
żołądek. Nie jest to jednak prawda. O tym, czy ziemniaki tuczą, decyduje
sposób ich przyrządzania. 100 g ugotowanych ziemniaków bez tłuszczu ma
tylko ok. 65 kalorii. Natomiast 100 g frytek 350 kalorii, a chipsów aż
600 kalorii.
Ziemniaki dostarczają organizmowi łatwo strawnych węglowodanów. Są
doskonałym źródłem błonnika, cennych białek, soli mineralnych - żelaza,
fosforu, wapnia, kwasu foliowego, a przede wszystkim potasu. Obfitują w
witaminy D, K, E, B6 oraz duże ilości witaminy C. Jej ilość (ok. 13 mg)
w jednym dużym ziemniaku zaspokaja niemal połowę dziennego
zapotrzebowania osoby dorosłej na tę witaminę.
Wartość odżywcza ziemniaków jest tak duża, że mogą być przez jakiś czas
jedynym pożywieniem człowieka bez uszczerbku dla zdrowia. Dzięki
błonnikowi usprawniają trawienie, przyspieszają pracę jelit, co
zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i odbytu. Duże
ilości potasu regulują pracę serca, obniżają ciśnienie tętnicze.
Szczególnie zalecane jest spożywanie potraw z ziemniaków cierpiącym na
różne choroby nerek.
Najwięcej składników odżywczych znajduje się w skórce i tuż pod nią.
Niestety, w tym samym miejscu gromadzą się substancje chemiczne, którymi
większość producentów spryskuje ziemniaki, aby zapobiec psuciu i
kiełkowaniu w czasie przechowywania.
W kiełkujących i zieleniejących ziemniakach znajduje się szkodliwa dla
organizmu solanina. Trzeba je wtedy bardzo dokładnie, grubo obierać i
gotować w dużej ilości wody.
Najczęściej po obraniu ziemniaki płuczemy, zalewamy zimną wodą i
stawiamy na gazie. Aby jednak zachować jak najwięcej cennych składników,
należy je zawsze wkładać do niewielkiej ilości wrzącej, osolonej wody
(sól ogranicza straty witamin i minerałów). Gotować krótko (ok. 20 min)
pod przykryciem. Przegotowane są nie tylko gorzkie w smaku, ale też
tracą dużo swych zalet odżywczych.
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
|