Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co zamiast ziemniakow?
Date: Tue, 8 May 2007 10:15:22 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <f1pbqj$qbu$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <f1o1lv$jce$1@achot.icm.edu.pl><2...@l...localdo
main><f1oa0o$kt5$1@inews.gazeta.pl><f1p6l3$ql8$1@atlantis.news.tpi.pl>
<2...@l...localdomain>
NNTP-Posting-Host: eln162.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1178612371 27006 83.15.147.162 (8 May 2007 08:19:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 8 May 2007 08:19:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:296089
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:20070508100924.0f96909b@localhost.localdomain..
.
> ** Misiek wrote:
>
>> a mlode ziemniaki to wogole jedynmie obmyc, wyszorowac (dla
>> obrzydliwcow szorowac mocniej "zdrapujac" skorke przy okazji)
>
> Widziałem maszynki do tego, coś jak bęben do suszenia sałaty tylko na
> boku ma lekką tarkę, wrzuca się umyte ziemniaki, kręci lekko i
> wyskakują z otartą skórką.
No nie wiem nie wiem... widzialem co prawda takie maszynki.. ale jak sie
sprawuja to juz nie wiem...
>
>> i.. do wrzatku.. na 15-20 minut (niestety niektore ziemniaki wymagaja
>> nawet 25 minut gotowania) pod przykryciem
>
> Ja i tak najbardziej lubię ogromne sztuki w folii z grilla (z dużym
> gwoździem w środku) z serkiem czosnkowym. :)
Jaknajbardziej za :-)
Pieczone, z grilla, a ostatnio nawet w piekarniku pieke (po uprzednim
wyszorowaniu, przekrojeniu na pol, posypaniu grubo mielona sola, pieprzem i
skropoieniu oliwa z oliwek)
na blache, do nagrzanego do ok. 200 stopni piekarnika, max. pol godzinki
i... miodzio :-)
Czesto dorzucam ziemniaki podczas pieczenia miesa wlasnie na max. pol
godzinbki przed wyjeciem miesa... wtedy one dodatkowo podpiekaja sie w
wytapiajacym sie tluszczu...
|