Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.on
et.pl
From: <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co zrobic z feta?
Date: 8 Nov 2001 14:08:13 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 42
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <9sdvg9$5i2$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1005224893 30645 192.168.240.245 (8 Nov 2001 13:08:13 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Nov 2001 13:08:13 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 10.10.100.23, 213.180.130.23
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.01; Windows NT 5.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:79793
Ukryj nagłówki
>
> Basia <b...@p...onet.pl> wrote in message
> news:9sdtsq$jg6$1@news.tpi.pl...
> > Czy fete mozna podac jakos na cieplo?
> > Do tej pory kladlam ja na kanapke z pomidorem albo do salatki, ale przy
> tej
> > pogodzie nie mam ochoty na zimne rzeczy (na mysl o majonezie z lodowki
> > dostaje dreszczy).
> > No i tak wlasnie mysle, do czego cieplego ja uzyc?
>
> Ja zapiekalam na grilu, ale mysle ze rownie dobrze uda sie w piekarniku.
> Podpatrzylam ten sposob na wakacjach w Grecji> Asia
Czytając o tym grillu, przypomnialam sobie, że jakiś miesiąc temu robiła coś
takiego:
> Bifteki
1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 1 zielona papryka, 1 duży pomidor,2
łyżki śmietany, 1 jajko, 1 cebula
1 opakowanie greckiego sera feta, olej, przyprawy; sól, pieprz, słodka czerwona
papryka, oregano, koperek
Do mielonego mięsa dodajemy 3 łyżki oleju, śmietanę, jajko, przyprawy i
drobniutko posiekaną cebulę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, a następnie
dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy duży placek średniej grubości, ok. 1,5
cm. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Ser osuszamy z zalewy i kroimy w paski
długości kotletów. Warzywa i ser również dzielimy na 6 części, a następnie
każdą układamy na surowym płaskim kotlecie. Składamy mięsny placek na pół i
dokładnie zalepiamy brzegi. Proponuję, by przed ułożeniem do pieczenia każdy
kotlet zawinąć w folię aluminiową, którą zdejmujemy, gdy będziemy bifteki
przewracać na drugą stronę. Dzięki folii nie grozi nam, że potrawa na początku
smażenia rozpadnie się. Będzie też soczysta i rumiana. Bifteki najlepsze są z
grilla, ale można też je upiec w piekarniku lub usmażyć na teflonowej patelni.
Smażyłam na patelni zawinięte w folie. Było WYŚMIENITE!!!
Pozdr,
AP
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|