Data: 2017-04-04 22:36:56
Temat: Re: co zrobić z 'kipiącym' miodem
Od: Krycha <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 04.04.2017 o 21:46, Trefniś pisze:
> W dniu .04.2017 o 20:01 Krycha <k...@p...onet.pl> pisze:
>
>> W dniu 02.04.2017 o 23:13, Trefniś pisze:
>>> W dniu .04.2017 o 22:27 Krycha <k...@p...onet.pl> pisze:
>>>
>>>> W dniu 01.04.2017 o 21:32, Stokrotka pisze:
>>>>> Może fermentuje?
>>>>> Zrub miud pitny.
>>>>
>>>> A może przerwać, jeżeli to fermentacja, poddając miód temperaturze?
>>>
>>> Miód straci swoje zdrowotne cechy.
>>> Będziesz miała smaczniejszy cukier :)
>>>
>>> Może to coś pomoże:
>>>
>>> http://pszczelarstwo.hazuka.pl/miod/sfermentowany-mi
od
>>
>> To może być przyczyna, że był za świeży.
>> No i nalany zbyt do pełna.
>>
>>>
>>> http://www.miodybartkowiaka.pl/node/183
>>>
>>> Wydaje się, że decydujący jest smak miodu. Jeśli obrzydliwy - wyrzucić.
>>
>> Nie jest obrzydliwy, ale jakiś dziwny w smaku.
>
> Jeśli drożdżowy posmak, to jeszcze nic złego się nie dzieje.
> Ale radzę przenieść do lodówki (3..5 st. C).
> Tylko musisz uważać, żywe drożdże nie są zdrowe po spożyciu.
>
> Jeśli posmak winny/alkoholowy, też raczej nic złego. Też do lodówki.
Tak też zrobiłam.
Krycha.
|