Data: 2017-04-04 21:46:58
Temat: Re: co zrobić z 'kipiącym' miodem
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .04.2017 o 20:01 Krycha <k...@p...onet.pl> pisze:
> W dniu 02.04.2017 o 23:13, Trefniś pisze:
>> W dniu .04.2017 o 22:27 Krycha <k...@p...onet.pl> pisze:
>>
>>> W dniu 01.04.2017 o 21:32, Stokrotka pisze:
>>>> Może fermentuje?
>>>> Zrub miud pitny.
>>>
>>> A może przerwać, jeżeli to fermentacja, poddając miód temperaturze?
>>
>> Miód straci swoje zdrowotne cechy.
>> Będziesz miała smaczniejszy cukier :)
>>
>> Może to coś pomoże:
>>
>> http://pszczelarstwo.hazuka.pl/miod/sfermentowany-mi
od
>
> To może być przyczyna, że był za świeży.
> No i nalany zbyt do pełna.
>
>>
>> http://www.miodybartkowiaka.pl/node/183
>>
>> Wydaje się, że decydujący jest smak miodu. Jeśli obrzydliwy - wyrzucić.
>
> Nie jest obrzydliwy, ale jakiś dziwny w smaku.
Jeśli drożdżowy posmak, to jeszcze nic złego się nie dzieje.
Ale radzę przenieść do lodówki (3..5 st. C).
Tylko musisz uważać, żywe drożdże nie są zdrowe po spożyciu.
Jeśli posmak winny/alkoholowy, też raczej nic złego. Też do lodówki.
--
Trefniś
|