Data: 2003-01-21 13:18:37
Temat: Re: co zrobilam zle? (zapiekanka)
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> sprobuj np. do kapusniaku czy ogorkowej wlozyc
> ziemniaki - w kwasnym beda wiecznie twarde.
============
Nieprawda! To rozpowszechniona, ale falszywa opinia!
ZAWSZE wrzucam ziemniaki i do kapusniaku i do innych
kwasnych zup. Gotuje je tak dlugo, jakby byly gotowane
w wodzie (ok.10 min). Tuz po ugotowaniu sprawiaja
wrazenie twardych. Ale gdy taki kapusniak postoi pol
godzinki ziemniaczki dochodza i sa super. Najwazniejsza
ich cecha jest to, ze SA wlasnie ugotowane, ale jedrne
i na tyle twarde, ze sie nie rozlatuja. Umozliwia to na
przyklad krojenie ich nie w kostke, ale w dluuugie
slupki (jak frytki), ktore nie beda sie lamac lub
rozsypywac. A w przypadku zup na 2 dni nie
"rozpuszczaja sie" zachowujac caly czas ksztalt.
Oczywiscie w przypadku zapiekanki to sie nie sprawdzi,
bo trzeba ja spozyc natychmiast. :-}
waldek
============
|