Data: 2004-08-20 07:14:21
Temat: Re: coś z beszamelem
Od: "Mariolkka" <k...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ziemniaki z Boczkiem pod beszamelem
800 g ziemniaków,
50 g przerośniętego boczku,
1 cebula,
40 g margaryny,
40 g mąki,
375 ml mleka,
375 ml bulionu mięsnego (instant),
100 g szynki,
natka pietruszki,
sól, pieprz, przyprawa maggi,Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w
osobnej wodzie. Odcedzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Boczek
pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w drobną kostkę. Oba
składniki dusić na margarynie do momentu, aż cebula się zeszkli. Porcjami
wsypywać mąkę i stale mieszając przygotować złocistą zasmażkę. Następnie
porcjami wlać mleko i bulion i gotować mieszając, aż powstanie gadki sos.
Doprawić solą, pieprzem i maggi. Szynkę pokroić w kostkę. Plasterki
ziemniaków podgrzać w sosie beszamelowym, dodać kawałki szynki. Pietruszkę
umyć, osuszyć, listki grubo pokroić i posypać potrawę. Podawać na gorąco
|