Data: 2000-07-18 19:08:52
Temat: Re: crawfish ...
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los wrote:
>
> Michael <...@...com> wrote:
> >Slynna jambolaya to mieszanka
> > literalnie wszystkich potraw z tygodnia z dodatkiem wszystkiego
> > co jest w lodowce i na polce z przyprawami (polski watek: robione
> > czesto z "Polska Kielbasa", teoretycznie, przez zawartosc czosnku i
> > ekstraktu wedzenia, przypominajaca jakakolwiek polska).
> >
> A propos. Kreni z Louisiany przywiezli mi wlasnie gotowe mieszanki do
> jamabalay'i i do gumbo. Do gumbo w przepisie zalecaja dodac 1 puszeczke
> okry. Widzial ktos okre w Polsce?
>
> Wladyslaw
Jesli nie dostaniesz okry, to mozesz zastapic zielonymi szparagami albo
fasolka szparagowa plus 1 lyzka maki kartoflanej. Okra ma ogromna ilosc
skrobii (chyba), co powoduje, ze sie "slimaczy" przy smazeniu i
zagestnia potrawy. Mam nadzieje, ze przywiezli ci tez Filé, zmielony
sassafrass, ktory dodaje sie do gumbo na koncu, juz na talerzu, rowniez zagestnia.
Magdalena Bassett
|