Data: 2002-07-08 13:58:46
Temat: Re: cukinia
Od: "atucha" <u...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Claris" <c...@w...pl> napisał w wiadomości
news:agc4ev$ped$1@news2.tpi.pl...
> Sezon cukiniowy - 8 leży w piwnicy i czeka na swoją kolej - no ale ile
można
> karmić się leczem lub cukinią faszerowaną mieskiem z ryżem?
>
> Może macie jakiś prosty (czytaj: mało czasochłonny) przepis na cukinie (i
> kabaczki przy okazji)???
>
> Pozdrowienia,
>
>
> --
>
> Claris /ona/ z Wrocławia
> c...@w...pl
Ostatnio poniewaz pogoda mnie rozleniwia robie tak:
na patelni podsmazam leciutko cebule, papryke, cukinie, kabaczka i czasem co
mi jeszcze wpadnie w rece.
Na blache wlewam oleju troche (tak zeby zakryc dno), na to ukladam pokrojone
w plastry surowe ziemniaki, dokladam to z patelni, posypuje przyprawami
(oregano przede wszystkim), w cztery rogi wrzucam po kawalku czosnku, jesli
mam cytryne to jeszcze skropie kilkoma kroplami i do piekarnika i czekam az
bedzie milo przypieczone. Swietne z surowka z kapusty.
I jeszcze jedno: dobrze jest dac sporo ziemmniakow i nie przejmowac sie
rozmiarami blachy, bo one sie skurcza w czasie pieczenia. Od czasu do czasu
kiedy siedza sobie w piekarniku mozna im trtoche pozmieniac pozycje, wtedy
beda rowno zrumienione:)
pozdrawiam
atucha
|