Data: 2010-05-09 11:40:07
Temat: Re: cytrynówka ze skórek - jak?
Od: "Władysław Łoś" <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <hs0604$qlc$1@inews.gazeta.pl>,
"Xena" <x...@o...pl> wrote:
> Piłam ostatnio cytrynówkę zrobioną nie z soku, nie z miąższu, ale wyłącznie
> z żółtej części skórek z cytryn. Była super. Wiem, że roziona byłą tak: 12
> cytryn obieramy - wyłącznie żółtą skórkę - bez tego białego, dodajemy
> spirytus (ile????) i chyba na tym etapie cukier (ile??) i zostawiamy na
> miesiąc. Po miesiącu dodajemy wodę (ile????) i ew. cukier - jeśli nie
> dodawaliśmy poprzednio.
> Może ktoś poratuje proporcjami, bo nie mam się jak dowiedzieć od tego co
> robił, a była przepyszna.
Chodzi o limoncello. Podaję przepis, nie pamiętam skąd skopiowany, ale
wypróbowany i przeze mnie:
Najlepsze cytryny maja gruba, chropowata skorke, jesli znajdziecie takie
bardzo dobrze, jesli nie wybieracjcie te prawie niedojrzale, jeszcze
zielone.Maja najwiecej aromatu.
zeby uzyskac 1,5 litra Limoncello,trzeba przygotowac :
- 10 cytryn,
- 1 l spirytusu(90°),
- 400 gr cukru
- pol litra wody
Cytryny myjemy starannie i obieramy cieniutko ze skorki,wylacznie czesc
zolta,pozostawiajac czesc biala.Kroimy na malutkie kawalki.wkladamy do
szklanego naczynia(np.sloika)i zalweamy spirytusem.Chowamy w ciemnym
miejscu i zostawiamy przez miesiac, od czasu do czasu potrzasajac
naczyniem.Nastepnie przygotowujemy syrop z cukru i wody,i gdy jest
gotowy studzimy go.Laczymy syrop z przygotowanym alkoholem mieszajac
dobrze.Po czym odcedzamy przez gaze(jesli potrzeba nawet dwukrotnie, tak
aby plyn byl klarowny) i wlewamy do butelek.Dobrze jest wycisnac
wszystko ze skorek, bo te maja najwiecej aromatu.
Zostawiamy na nastepny miesiac( jak ktos nie wytrzyma moze byc dwa
tygodnie...).Podajemy dobrze schlodzony, prawie ze zmrozony, bo wtedy
smakuje rewelacyjnie! Idealny na upalne dni po obiedzie...
|