Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia cytrynówka ze skórek - jak? Re: cytrynówka ze skórek - jak?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: cytrynówka ze skórek - jak?

« poprzedni post następny post »
Data: 2010-05-09 11:40:07
Temat: Re: cytrynówka ze skórek - jak?
Od: "Władysław Łoś" <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

In article <hs0604$qlc$1@inews.gazeta.pl>,
"Xena" <x...@o...pl> wrote:

> Piłam ostatnio cytrynówkę zrobioną nie z soku, nie z miąższu, ale wyłącznie
> z żółtej części skórek z cytryn. Była super. Wiem, że roziona byłą tak: 12
> cytryn obieramy - wyłącznie żółtą skórkę - bez tego białego, dodajemy
> spirytus (ile????) i chyba na tym etapie cukier (ile??) i zostawiamy na
> miesiąc. Po miesiącu dodajemy wodę (ile????) i ew. cukier - jeśli nie
> dodawaliśmy poprzednio.
> Może ktoś poratuje proporcjami, bo nie mam się jak dowiedzieć od tego co
> robił, a była przepyszna.

Chodzi o limoncello. Podaję przepis, nie pamiętam skąd skopiowany, ale
wypróbowany i przeze mnie:

Najlepsze cytryny maja gruba, chropowata skorke, jesli znajdziecie takie
bardzo dobrze, jesli nie wybieracjcie te prawie niedojrzale, jeszcze
zielone.Maja najwiecej aromatu.
  zeby uzyskac 1,5 litra Limoncello,trzeba  przygotowac :
- 10 cytryn,
- 1 l spirytusu(90°),
- 400 gr cukru
- pol litra wody
Cytryny myjemy starannie i obieramy cieniutko ze skorki,wylacznie czesc
zolta,pozostawiajac czesc biala.Kroimy na malutkie kawalki.wkladamy do
szklanego naczynia(np.sloika)i zalweamy spirytusem.Chowamy w ciemnym
miejscu i zostawiamy przez miesiac, od czasu do czasu potrzasajac
naczyniem.Nastepnie przygotowujemy syrop z cukru i wody,i gdy jest
gotowy studzimy go.Laczymy syrop z przygotowanym alkoholem mieszajac
dobrze.Po czym odcedzamy przez gaze(jesli potrzeba nawet dwukrotnie, tak
aby plyn byl klarowny) i wlewamy do butelek.Dobrze jest wycisnac
wszystko ze skorek, bo te maja najwiecej aromatu.
Zostawiamy na nastepny miesiac( jak ktos nie wytrzyma moze byc dwa
tygodnie...).Podajemy dobrze schlodzony, prawie ze zmrozony, bo wtedy
smakuje rewelacyjnie! Idealny na upalne dni po obiedzie...

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
09.05 Ikselka
09.05 Ikselka
09.05 JaMyszka
09.05 Panslavista
09.05 Ikselka
09.05 Maciej Jastrzębski
09.05 Xena
10.05 Misiek
10.05 Ikselka
12.05 Stokrotka
13.05 Panslavista
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?