Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czeskie utopence -pytanie [pilne]
Date: Thu, 08 Nov 2007 21:09:20 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 23
Message-ID: <fgvqc6$fr1$1@news.onet.pl>
References: <fgvpe9$oa6$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: chello087207003035.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1194552518 16225 87.207.3.35 (8 Nov 2007 20:08:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Nov 2007 20:08:38 +0000 (UTC)
X-Sender: /C4mK37vNStkpLame3+sDNtMkppVqOkQ
In-Reply-To: <fgvpe9$oa6$1@atlantis.news.tpi.pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; cs-CZ; rv:1.8.1.8)
Gecko/20071009 SeaMonkey/1.1.5
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:305420
Ukryj nagłówki
medea wrote:
> Robię czeskie utopence. Ale właśnie się zorientowałam, że w przepisie,
> który mam, do zalewy octowej nie dodaje się cukru. To właściwie taka
> zwykła zalewa jak do ogórków, czy papryki, ale nie ma tu cukru. Czy to
> jakieś niedopatrzenie, czy tak ma być?
Nasz rodzinny przepis, zalewa na ok. 4litrowy słoik: 3/4 litra wody,
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście bobkowe, 2 łyżeczki soli, 4
dl octu (8% ocet), 3 łyżeczki cukru, gotujemy przez 15 minut,
skosztować, ostudzić, zalać kiełbasę (ostudzoną zalewą, inaczej tłuszcz
wypłynie i zrobi kożuch na powierzchni!), przykryć np. celofanem,
zostawić co najmniej 10-14 dni w niezbyt ciepłym miejscu. Podawać z
chlebem i (opcjonalnie) piwem.
> Proszę, jeśli ktoś się orientuje, odpowiedzcie. Ja nawet nie wiem, jak
> to powinno smakować. Mąż mi przywiózł specjalne kiełbaski z Czech i
Czy naprawde przywiozl tzw. "špekáčky"? To znaczy kielbasy z kawalkami
sloniny? (Po czesku špek [z niemieckiego speck] to po polsku slonina, po
czesku zreszta tez mamy slowo slanina.) Takie jak na
http://pl.wikipedia.org/wiki/Utopenec ?
Ludek
|