Data: 2007-11-08 20:11:56
Temat: Re: czeskie utopence -pytanie [pilne]
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ludek Vasta pisze:
> Nasz rodzinny przepis, zalewa na ok. 4litrowy słoik: 3/4 litra wody,
> ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście bobkowe, 2 łyżeczki soli, 4
> dl octu (8% ocet), 3 łyżeczki cukru, gotujemy przez 15 minut,
> skosztować, ostudzić, zalać kiełbasę (ostudzoną zalewą, inaczej tłuszcz
> wypłynie i zrobi kożuch na powierzchni!), przykryć np. celofanem,
> zostawić co najmniej 10-14 dni w niezbyt ciepłym miejscu. Podawać z
> chlebem i (opcjonalnie) piwem.
> Ludek
W Wikipedii mówi się o przekrawaniu kiełbasek?
I dwa: w CZechach kupowałem takie jakby utopence w słoikach, ale to były
bardziej paróweczki?
Co ty, Ludku, na to?
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
|