Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Martka" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czy ktos juz zaczal "pierniczyc"??? :)
Date: Sun, 16 Nov 2003 20:27:41 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 55
Sender: a...@p...onet.pl@chello062179027195.chello.pl
Message-ID: <bp8j39$djn$1@news.onet.pl>
References: <bp21r0$719$1@news.onet.pl> <bp7igh$jqt$1@news.onet.pl>
<0...@4...com>
NNTP-Posting-Host: chello062179027195.chello.pl
X-Trace: news.onet.pl 1069010857 13943 62.179.27.195 (16 Nov 2003 19:27:37 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Nov 2003 19:27:37 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179542
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "FeLicja" <i...@h...computer> napisal w wiadomosci
news:0safrvoll4marle1mcbjbnk5c4dfn6sqsk@4ax.com...
> A mozesz podac przepis lub link do przepisu? Wlasnie googlam, ale bez
> szczegolnych rezultatow :-(
a prosze bardzo :))) przy okazji nauczylam sie korzystac z krotkich linkow
:))))
oto on: http://tinylink.com/?uoV4EyFQB7
i jeszcze na wszelki wypadek
****************************************************
*****
Pierniczki
To takie, co sie robi miesiac przed swietami albo wczesniej.
Skladniki:
0,5 kg cukru
1 sloik miodu naturalnego (400-500 g)
2 kg maki
2 kostki masla
2 jajka
2-3 lyzeczki sody
1/4 szklanki przyprawy do piernika (cynamon, gozdziki, wanilia, imbir, galka
muszkatolowa, pieprz - babcia te niesproszkowane skladniki ubijala w
mozdzierzu kiedys, potem w mlynku recznie mielila, ale mysle, ze nie bedzie
wielkim bluznierstwem zmielenie w mlynku elektrycznym ;) )
Przygotowanie:
Zrobic karmel: cukier wsypac do plaskiego rondla i grzac na malym ogniu,
mieszajac drewniana lycha zeby sie nie spalil (zawsze sie troche przypala,
ale zakladam, ze nie szkodzi). Jak zbrazowieje, wlac szklanke goracej wody,
potem miód i rozpuszczone maslo.
Make i sode wsypac do miski, dodac cukier z miodem i maslem oraz jajka i
przyprawy. Wymieszac, wyrobic nie za dlugo i odstawic w chlodne miejsce na
dwa-trzy dni.
Potem cienko walkowac, wykrawac pierniczki i piec na brazowozloty kolor.
Z podanej porcji wychodzi mnóstwo. Pól dnia walkowania i pieczenia, w calym
domu pachnie swietami :))
Odlozyc na dwa-trzy tygodnie do spizarni albo w inne chlodne miejsce, potem
wydobyc, polukrowac i ozdabiac. I znowu do spizarni.
W swieta znowu wydobyc, zjesc. Im starsze tym lepsze, a te co zostana
do polowy stycznia sa juz absolutnie mniam.
Pozdrawiam,
Evva
****************************************************
*
pzdr
marta
|