Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Tue, 05 Mar 2013 17:56:12 +0100
From: TomekD <t...@p...onet.pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:17.0) Gecko/20130215
Thunderbird/17.0.3
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czy mały piekarnik będzie oszczędniejszy od dużego
References: <kh4okg$qs4$1@node1.news.atman.pl>
<e...@g...com>
In-Reply-To: <e...@g...com>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 51
Message-ID: <513623ae$0$1300$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: c236-190.icpnet.pl
X-Trace: 1362502574 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1300 85.221.236.190:13631
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:350207
Ukryj nagłówki
W dniu 05-03-2013 13:49, Zbyszek Zarzycki pisze:
> Oczywiście będzie poważna różnica.
> Jeśli pojemność piekarnika będzie coraz bliższa 0 to koszt jego użycia również.
> Ale jak będzie większy niż żaden to różnica też będzie, nie wprost % różnicy
pojemności ale dość blisko. Dla ułatwienia dalszych obliczeń niech to będzie 50%.
Jeśli dużo korzystasz to miesięcznie będzie o połowę taniej czyli jakieś średnio na
miesiąc 10 zł może nawet 20 (ale jeśli różnica pojemności będzie nieco mniejsza to i
zysk mniejszy).
> Większe oszczędności można uzyskać inwestując w wyższą klasę energetyczną
(inwestycja powinna się zwrócić już po 10-15 latach).
> Największa racjonalnie korzystając np. wkładając dwie potrawy jednocześnie,
minimalizując przerwy pomiędzy kolejnymi użyciami (np. przy przygotowaniu świąt) itd.
itp.
>
Pozwolę sobie (jako teoretyk) nie zgodzić się że różnica w zużyciu prądy
będzie prawie proporcjonalna do pojemności.
Ciepło tracone jest moim zdaniem przede wszystkim nie na grzanie
powietrza w piekarniku a na oddawanie go do otocznia - przez obudowę
piekarnika, otwieranie drzwiczek czy ogrzanie chłodnego wsadu.
Oczywiście im większy piekarnik tym większa powierzchnia obudowy i
drzwiczek a więc rosną i straty. Ciekawe czy któryś z producentów podaje
parametry jakości izolacji obudowy, coś z lekka wątpię.
Jakoś do tego teoretycznie powinna się mieć klasa energetyczna. Jak jest
ona ustalana opisano tutaj:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?ur
i=DD:13:29:32002L0040:PL:PDF
Dokument zredagowany przyjaźnie i zrozumiale dla każdego świadomego
obywatela UE
A teraz z praktyki.
Piekarnik kupuje się na lata.
Mój standardowy piekarnik jednego z popularnych na polskim rynku
producentów i tak mieści ledwie 'na styk' naczynia typu brytfanna
gęsiarka czy blacha z rusztem w wielkościach ledwie koniecznych do
przygotowania czegoś pysznego dla paru osób.
Nie sądzę aby źródłem znaczących oszczędności mógł stać się piekarnik,
urządzenie o co prawda sporej mocy, jednak używane raczej okazjonalnie.
Bardziej tutaj doceniłbym wygodę i możliwości.
TomekD
|