Data: 2011-09-16 08:09:16
Temat: Re: czy potrzeba pasteryzować?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 15 Sep 2011 13:44:47 +0200, Robson napisał(a):
> W dniu 2011-09-15 12:17, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 15 Sep 2011 10:48:22 +0200, Robson napisał(a):
>>
>>>> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
>>>> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
>>>
>>> Tak, byłaś u mnie w kuchni i widziałaś?
>>> Żelfix to masz w głowie. Robię dżem z czarnej porzeczki, aronia z
>>> jabłkiej i galaretka z winogron, do żadnej nie muszę dodawać żelfixów
>>> itp. śmieci.
>>> A czarne jagody i żurawinę robię na surowo z cukrem. i też nie pasteryzuję.
>>>
>>
>> Czyli tony cukru - nie wiem, co gorsze.
>>
>>
> Tak, wiem, mało wiesz.
Wiem dosyć. Także i to, że tylko przetwory zakonserwowane dużą ilością
cukru lub soli NIE wymagają pasteryzacji. Nie jest tak, że akurat Tobie
jednemu cudownie natura odpuszcza i pozwala nie psuć się przetworom "bo
tak". Sypiesz cukier - to nie musisz pasteryzować. Ja pasteryzuję, bo nie
sypię kilogramów cukru do dżemu.
--
XL
|