Data: 2005-04-11 11:02:16
Temat: Re: daktyle
Od: tucherka <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Asia napisał(a):
> Użytkownik "tucherka" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:d3dgsf$gn8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>>Witajcie :)
>> wiecie może co zrobić z większą ilością suszonych daktyli ??? są
>>jakieś przepisy z wykorzystaniem ich ?? czy tylko nadają się do spożycia
>>bezpośrednio z paczuszki ??? ;)
>>
>
>
> miałam podobny problem jakies 2 tyg. temu - zalegały mi od pewnego czasu
> pokrojone juz daktyle
> znalazłam przepis następujący (w archiwum tej grupy) - podawany przez Marię.
>
> 6 jajek
> 12 dag cukru
> 15 dag orzechow (mialam laskowe)
> 15 dag daktyli
> 1 lyzka rumu
> 1/2 cytryny
>
> Orzechy lekko uprazyc na patelni i zmielic.
> Daktyle drobno pokroic, polaczyc z jedna lyzka rumu, sokiem i skorka
> otarta z polowy cytryny.
> Zoltka z cukrem ubic na krem. Dodac orzechy i daktyle z plynem. Bialka
> ubic na sztywna piane i delikatnie wymieszac z masa zoltkowa. Ciasto
> przelozyc do wysmarowanej margaryna formy (pieklam w szklanej formie do
> tart)
> Piec w 180 st. C ok. 40-50 minut.
>
> wyszło bardzo dobre, piankowe i nietypowe :)
>
> Asia
>
>
hmmm wygląda ciekawie :) zrobię po torciku...daktyli mam duuuużo więc
wystarczy :)
dziekuje i pozdr tuch :)
|