Data: 2005-04-11 11:01:32
Temat: Re: daktyle
Od: tucherka <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Joanna Michalska napisał(a):
>
>>Witajcie :)
>> wiecie może co zrobić z większą ilością suszonych daktyli ??? są
>>jakieś przepisy z wykorzystaniem ich ?? czy tylko nadają się
>>do spożycia
>>bezpośrednio z paczuszki ??? ;)
>>
>>pozdrawiam tuch :)
>
>
> Witam!
> Podam przepis na torcik orzechowo-daktylowy,który nieraz już robiłam a
> pochodzi to z bardzo fajnej książki "Specjalności kuchni światowej pyszne
> jak nigdy dotąd" zebranych w niej przez Christiana Teubnera i Annette
> Wolter. To tyle w kwestii formalnej.A teraz przepis jest bardzo fajny:
>
> Gilacgi
>
> 125g grysiku (ja daję kaszę manną)
> 125g mąki
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 4 łyżki cukru
> 1/2 laski wanilii (wiedząc ,że jest droga można dać aromat albo cukier
> waniliowy)
> 125g masła
> 250g świeżych daktyli lub 200g suszonych
> 2 łyżki miodu
> 1 łyżka soku z cytryny
> 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
> 60g siekanych orzechów włoskich
> masło i bułka tarta do formy
>
> tortownica 22 cm lub 24cm
>
> Grysik zmieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i miąższem wanilii.
> Dodać roztopione masło. Wszystko zagnieść będzie trochę sypkie. Daktyle po
> wyjęciu pestek (chyba ,że ktoś dostanie bez) drobno pokroić. Następnie
> gotować 5 minut w 1/8 litra wody stale mieszając. Dodać miód, sok z cytryny,
> cynamon i orzechy włoskie, zamieszać i zdjąć garnek z ognia. Piekarnik
> nagrzać do tem. 200 st.(ja elektryczny z termo obiegiem nagrzewam do 180
> st.). Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.Połowę masy
> grysikowej wysypać na dno tortownicy, ugnieść i równomiernie rozłożyć na
> niej masę daktylową. Resztą masy grysikowej w formie kruszonki pokryć
> nadzienie. Piec 45 minut w piekarniku na środkowym poziomie na złoty kolor.
>
> Jest bardzo smaczne, chrupie niemiłosiernie i co najgorsze szybko znika.
>
> Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
>
>
>
ooo pycha !!!! zrobie dziś :))))))) dziekuję :)
pozdr tuch
|