Data: 2001-12-30 14:56:30
Temat: Re: dipy do chinskiego fondue - przepisy chinskie
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
To kilka przepisow na typowo orientalne dipy (nie wszystkie sa oryginalnie
chinskie) do "hot pot"
dip sojowy
szklanka sosu sojowego
1/3 szklanki bulionu z kurczaka
2 lyzki pasty sezamowej (tahini to chyba mialo byc) albo masla orzechowego
2 lyzki oleju sezamowego
Mieszamy wszystko razem na gladka mase
dip sojowo-imbirowy
1/2 szklanki sosu sojowego
1,5 lyzeczki drobno posiekanego imbiru
Mieszamy.
Mowilam, ze te chinskie dipy nie sa zbyt wyszukane ;-)
sos z orzechow ziemnych
szklanka masla orzechowego
2 lyzeczki ostrego sosu chili
3 zabki czosnku - drobno posiekane
3 lyzki miodu
1 lyzeczka pieprzu cayenne
1/4 szklanki soku z limetki
1/4 szklanki sosu sojowego
1/2 zklanki oleju z orzeszkow ziemnych
Wszystko mieszamy mikserem na gladka mase.
sos czerwony
3 lyzki keczupu
3 lyzki sosu chili
1,5 lyzeczki chrzanu
1 lyzeczka soku z cytryny
kilka kropel tabasco
sol i pieprz
No i oczywiscie dobrze wszytsko mieszamy.
Moze zadzialalyby tu tez sosy do chinskich pierozkow:
3 lyzki sosu sojowego
1,5 lyzeczki zmiazdzonego czosnku
2,5 lyzki wody
Miksujemy wszystko i podajemy
sos octowy
1,5 lyzeczki ciemnego octu chinskiego (albo sos Worcestershire)
1 lyzeczka drobniutko posiekanego imbiru
2 lyzki wody
Miskujemy i podajemy.
To tyle o Chinach ;-)
Herbatka (rozmarzona i wspominajaca)
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|