Data: 2000-02-11 17:41:01
Temat: Re: do Paula-gratin
Od: Paul Urstein <p...@p...ch>
Pokaż wszystkie nagłówki
ewa a écrit :
> ja poprosze o "zapiekanki"
> na pysznym kruchym ciescie, i zeby byly bardzo wilgotne w srodku
> i mialy duzo roznych pachnacych ziolek
> ewa
Czesc Ewa, dla mnie zapiekanka jest cokolwiek zostanie zapieczone w
piecu, natomiast o co Ty prosisz to bedzie dla mnie daniem w ciescie.
Nie chce ciac wlosa na czworo, ale to male wyjasnienie tylko gwoli
zrozumienia.
Podaje Ci przepis na Tarte z Saviese (Saviese to miasteczko w kantonie
Valais w Szwajcarii) to jest wlasnie danie w ciescie francuskim.
400 gr ciasta francuskiego - podzielic na dwie rowne porcje
150 gr kartofli,
70 gr wedzonego boczku pokrojonego w kosteczki
100 gr porow
150 gr sera zoltego najlepiej Raclette pokrojonego w plasterki
1 zoltko, troche slodkiej smietany, troche galki muszkatulowej, sol i
pieprz
troche masla do posmarowania foremki.
Przydala by sie foremka nie za wielka (moja ma 21cm srednicy)
Wysmaruj foremke maslem i rozloz pierwsza porcje ciasta porob dziurki
widelcem
Obierz i pokroj kartofle na cienkie plasterki i rozloz je na ciescie
Sol/pieprz/galka muszkatulowa na kartofle.
Podmarz boczek, dorzuc don pokrojone na male kawalki pory i smarz razem
ale nie za dlugo aby boczek nie ztwardnial na kamien....
Pory musza zmieknac aby daly z sibie pelen smak.
Rozloz to wszystko na kartoflach, i przykryj druga czescia ciasta.
Dobrze sklej brzegi (mozna zmoczyc aby sie lepiej kleilo), i pomaluj
zoltkiem zmiesznym ze smietana, zrob na ciescie ladne rysunki widelcem
jesli chcesz
Na srodku "kapelusza" zrob kominek, tzn dziorke (+/- 1 cm) z
kolniezykiem aby bylo ladne. I to wszystko!!
Do pieca rozgrzanego na 180° na 30 minut. Podawaj na gorace z salatka
aby otrzymac przyjemny kontrast. Obowiazkowe biale wino dosyc chlodne.
Nie ma w tym daniu "ziolek" o ktore prosisz, al mimo to da sie zjesc!!
--
Amicalement Paul Urstein
|