Data: 2002-06-16 12:01:20
Temat: Re: domowy wyrob piwa - poprawka
Od: "Pararobert" <p...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ponieważ nie dawało mi to spokoju więc sięgnęłem do źródeł.
Alkohol metylowy - temperatura wrzenia 64.7 st C., cięż. właś. - 0,7915
Alkohol etylowy - temp wrzenia 78.3 st C, cięż. właściwy - 0,7894
Jakkolwiek literatura również mówi, że nawet Polska Norma dopuszcza część
zanieczyszczeń w spirytusie rektyfikowanym - a mianowicie:
zawartość alk. metylowego w g/100 ml w przeliczniu na spirytus 100% w
rektyfikacie zwykłym - 0,1, w rektyfikacie wyborowym - 0,05, w rektyfikacie
luksusowym - 0,03.
Nie będę się rozpisywał o estrach, fuzlach, i innych - to zabawa dla
chemików.
Pozdrawiam
Pararobert sprawdzający
|