Data: 2002-03-24 19:28:32
Temat: Re: dunskie ciasto marchewkowe?
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
m...@p...onet.pl wrote:
> bylam ostatnio w Danii i jadlam rewelacyjne ciasto marchewkowe...
> bylo takie delikatnie brazowe i doslownie rozplywalo sie w ustach :)
>
> czy ktos z was moze zna przepis na cos takiego?
> znalazlam kilka przepisow na rozne ciasta z dodatkiem marchewki, ale nie
> jestem przekonana ze wyjdzie z nich to o co mi chodzi...
ja znalazłem, ale po duńsku. Mój duński jest zerowy, ale zrozumiałem o co
chodzi. Jak znasz duński, to zobacz tu:
http://opskrifter.sol.dk/samlingen/o0100009.html
tam jest jeszcze kilka innych wersji. W razie to, to po ichniemu się toto
gulerodskage nazywa (o z kreską)
7 dl fintrevne guleroedder
4 aeggeblommer
5 dl melis
3 1/2 dl olie
5 dl mel
3 tsk kanel
2 tsk natron
1/2 tsk salt
4 stiftpiskede aeggehvider
Chokoladeglasur:
1 spsk kakao
125 g kogechokolade
lidt vand
Bland alt, undtagen de stiftpiskede hvider, der vendes i tilsidst. Bag
ved 175C ca 1 time. Portionen passer til en lille bradepande. Glasur:
Varm ingredienserne til glasuren, tils?t s? meget vand, at den er j?vn og
sm?re- klar. Overtr?k kagen. Pynt evt med grofthakkede valn?dder eller
mandler.
Składniki to 7 dl drobnopotartych marchewek
4 żółtka
5 dl melasy
3.5 dl oleju
5dl mąki
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki natronu
0.5 łyżeczki soli
4 ubite białka
glazura
kakao, czekolada i ciepła woda
wymieszać wszystko, dodać do tego ubite białka, ostrożnie wymieszać. Piec
godzinę w temperaturze 175 stopni w małych foremkach. Pomalować ciepłą
glazurą. Na to można dać posiekane orzechy lub migdały.
Jak ktoś zna duński, niech poprawi, bo ja interpolowałem szwedzki ;-)
Waldek
|