Data: 2006-09-10 10:43:21
Temat: Re: dynia
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Agnieszka" <a...@p...fm> wrote in message
news:ee0pll$rg2$1@inews.gazeta.pl...
>
>> co bys nie musiala szukac przynajmniej jeden przepis (ten z zeszlego
>> roku)...
>> 1 kg dyni oczyszczonej
>> 3 szklanki wody
>> 40 dag cukru
>> 1/4 szklanki octu
>> goździki, cynamon wedle uznania
>>
>> Miąższ dyni pokroic w kostkę ok. 1,5 na 1,5 cm lub łyżeczką wybierać
>> kulki (kostka bardziej wydajna) sparzyć ok. minuty i następnie odcedzić.
>> Nie dłużej bo dynia robi się zbyt miękka.
>> Wodę, cukier, ocet i przyprawy zagotować.
>> Tak przygotowaną dynię wkładać do słoików i zalewać gorącą zalewą.
>> Zamknięte słoiki pasteryzować pod przykryciem 10 lub 20 min (zależnie od
>> wielkości słoika). Słoiki po dżemie 10 min. po ogórkach 20 min.
>>
>> dogma
>
> Dzięki.
>
> Jak pogotuję dłużej to moge nie pasteryzować??
> pozdrawiam
> Agnieszka
Będzie braja.
|