Data: 2006-09-10 10:33:21
Temat: Re: dynia
Od: "Agnieszka" <a...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
> co bys nie musiala szukac przynajmniej jeden przepis (ten z zeszlego
> roku)...
> 1 kg dyni oczyszczonej
> 3 szklanki wody
> 40 dag cukru
> 1/4 szklanki octu
> goździki, cynamon wedle uznania
>
> Miąższ dyni pokroic w kostkę ok. 1,5 na 1,5 cm lub łyżeczką wybierać
> kulki (kostka bardziej wydajna) sparzyć ok. minuty i następnie odcedzić.
> Nie dłużej bo dynia robi się zbyt miękka.
> Wodę, cukier, ocet i przyprawy zagotować.
> Tak przygotowaną dynię wkładać do słoików i zalewać gorącą zalewą.
> Zamknięte słoiki pasteryzować pod przykryciem 10 lub 20 min (zależnie od
> wielkości słoika). Słoiki po dżemie 10 min. po ogórkach 20 min.
>
> dogma
Dzięki.
Jak pogotuję dłużej to moge nie pasteryzować??
pozdrawiam
Agnieszka
|