Data: 2006-09-09 17:02:05
Temat: Re: dynia
Od: dogma24 <d...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Agnieszka napisał(a):
> dzieki przeszukam grupę
>
> pozdrawiam
>
> Agnieszka
>
co bys nie musiala szukac przynajmniej jeden przepis (ten z zeszlego
roku)...
1 kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40 dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki, cynamon wedle uznania
Miąższ dyni pokroic w kostkę ok. 1,5 na 1,5 cm lub łyżeczką wybierać
kulki (kostka bardziej wydajna) sparzyć ok. minuty i następnie odcedzić.
Nie dłużej bo dynia robi się zbyt miękka.
Wodę, cukier, ocet i przyprawy zagotować.
Tak przygotowaną dynię wkładać do słoików i zalewać gorącą zalewą.
Zamknięte słoiki pasteryzować pod przykryciem 10 lub 20 min (zależnie od
wielkości słoika). Słoiki po dżemie 10 min. po ogórkach 20 min.
dogma
|