Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: stefandora <s...@o...eu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dynia
Date: Mon, 05 Oct 2009 21:23:34 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 31
Message-ID: <hadh3j$m8f$2@news.onet.pl>
References: <csnbz11dc2id$.dlg@markowy.serwer>
<ha4gna$jo8$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<d...@m...serwer>
NNTP-Posting-Host: ip-77-222-228-160.spray.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1254770611 22799 77.222.228.160 (5 Oct 2009 19:23:31 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Oct 2009 19:23:31 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.23 (Windows/20090812)
In-Reply-To: <d...@m...serwer>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:324780
Ukryj nagłówki
Marek wrote:
> Cześć Qrczak
> Fri, 2 Oct 2009 11:19:22 +0200 w
> <news:ha4gna$jo8$1@atlantis.news.neostrada.pl> napisałeś:
>
>> Zupę zrób.
>> Np. taką: http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/zupy/zupa_z_dyn
i
>
> zrobiłem. stricte wg przepisu. chyba przesadziłem z imbirem (kawałek ok.
> 6 cm) bo pikantna była okropnie, nawet mleko kokosowe nie złagodziło.
> Jednakowoż - jest doskonała!
> Poszły po dwa talerze na łebka, bez chwili wahania, mimo ostrego smaku.
> :)
> Serwowałem z noodlsami, bo jakoś orzechy czy kawałki łososia jako
> dodatek... nam nie podeszły.
Też zrobiłam. Zmiksowałam tylko połowę dyni, a resztę i marchewkę
zostawiłam w całości, żeby zupa nie byla zuepłną papką. Kolednry też
dodałam dużo więcej, bo cały pęczek w tych doniczkach. Mleczko kokosowe
wzięłam... z kokosów, starłam też trochę miąższu, ale mimo wszystko smak
kokosowy nie był wyczuwalny, więc myślę, że tylko coś tam "zabarwił".
Aha, dorzuciłam też paprykę czerwoną (zmiksowałam z częścią dyni).
Dolałam trochę własnego przecieru pomidorowego i 0,5l kefiru. Na koniec
dodałam parę kropli tabasco extra hot. Już jej nie ma. Aha, bulion
zrobiłam wg. tego przepisu: http://www.foody.pl/strony/1/i/936.php
dodałam więcej pora, cukinię. Włoszczyzna była świeża i wrzuciłam
wszystko, natki też.
--
Dorota,
Szprota.
|