Data: 2009-10-05 19:23:34
Temat: Re: dynia
Od: stefandora <s...@o...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marek wrote:
> Cześć Qrczak
> Fri, 2 Oct 2009 11:19:22 +0200 w
> <news:ha4gna$jo8$1@atlantis.news.neostrada.pl> napisałeś:
>
>> Zupę zrób.
>> Np. taką: http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/zupy/zupa_z_dyn
i
>
> zrobiłem. stricte wg przepisu. chyba przesadziłem z imbirem (kawałek ok.
> 6 cm) bo pikantna była okropnie, nawet mleko kokosowe nie złagodziło.
> Jednakowoż - jest doskonała!
> Poszły po dwa talerze na łebka, bez chwili wahania, mimo ostrego smaku.
> :)
> Serwowałem z noodlsami, bo jakoś orzechy czy kawałki łososia jako
> dodatek... nam nie podeszły.
Też zrobiłam. Zmiksowałam tylko połowę dyni, a resztę i marchewkę
zostawiłam w całości, żeby zupa nie byla zuepłną papką. Kolednry też
dodałam dużo więcej, bo cały pęczek w tych doniczkach. Mleczko kokosowe
wzięłam... z kokosów, starłam też trochę miąższu, ale mimo wszystko smak
kokosowy nie był wyczuwalny, więc myślę, że tylko coś tam "zabarwił".
Aha, dorzuciłam też paprykę czerwoną (zmiksowałam z częścią dyni).
Dolałam trochę własnego przecieru pomidorowego i 0,5l kefiru. Na koniec
dodałam parę kropli tabasco extra hot. Już jej nie ma. Aha, bulion
zrobiłam wg. tego przepisu: http://www.foody.pl/strony/1/i/936.php
dodałam więcej pora, cukinię. Włoszczyzna była świeża i wrzuciłam
wszystko, natki też.
--
Dorota,
Szprota.
|