Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!news-xfer.sisco
m.net!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!newsfeed.skycache.com!Cid
era!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dzem z truskawek/nisko slodki
References: <9f35dr$658$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 32
Date: Fri, 01 Jun 2001 14:20:55 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.218.27
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 991430462 207.71.218.27 (Fri, 01 Jun 2001 14:21:02 PDT)
NNTP-Posting-Date: Fri, 01 Jun 2001 14:21:02 PDT
X-Received-Date: Fri, 01 Jun 2001 14:21:02 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53324
Ukryj nagłówki
Jola L-L wrote:
>
> Jakby kogos naszlo na robienie przetworow, to przypominam, ze milowymi
> krokami zbliza sie sezon truskawkowy. Czaimy sie kiedy sa najtansze i
> najladniejsze:))
> Jak juz wyczailismy, to myjemy truskawki na sicie pod biezaca woda
> partiami, odrywamy szypulki, wrzucamy do duzego gara.W tak zwanym
> miedzyczasie kupujemy Żelfix 1:1 dr.Oetkera. 1:1 oznacza , ze
> zdecydowalismy sie na drzem tzw.wysokoslodzony czyli na 1 kilogram
> odszypulkowanych owocow zuzywamy 1 kilogram cukru ( bo sa jeszcze
> niskoslodzone 2:1).
To moze ja zaproponuje niskoslodki dzem z truskawek (20% cukru).
Truskawki umyc i wyszypulkowac. Przelozyc do ciezkiego garnka o duzym
dnie i przesypac warstwami cukrem w proporcji 1 kg cukru na 4 kg
truskawek. Przykryc i odstawic na 24 godziny. Po tym czasie na bardzo
malym gazie doprowadzic do wrzenia (moze trwac ponad godzine), i gotowac
na malutkim gazie przez 1 godzine. Zostawic na 24 godziny, gotowac 2
godziny. Na nastepny dzien 3 godziny albo az dzem "dojdzie". Zawsze na
najmniejszym gazie. Dzemu nie nalezy mieszac az dopiero pod koniec, w
czasie ostatniej godziny. Tak samo mozna robic dzem ze sliwek, moreli
albo brzoskwin, przecietych i wypestkowanych.
Dzem testuje sie nastepujaco: kapnac pol lyzeczki dzemu na talerzyk i
obserwowac brzegi tego dzemowego kleksa. Jesli sok izoluje sie przy
brzegu, i wyglada, jakby kleks pochodzil woda, dzem jeszcze nie jest
gotowy. Jesli calosc kleksa trzyma sie jak kapnieta, i brzegi wygladaja
tak samo, jak reszta, dzem jest gotowy. Goracy dzem przekladac do
goracych sloikow, natychmiast zakrecic i odwrocic na scierke do gory
dnem do wystygniecia.
Magdalena Bassett
|