Data: 2001-06-01 21:20:55
Temat: Re: dzem z truskawek/nisko slodki
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jola L-L wrote:
>
> Jakby kogos naszlo na robienie przetworow, to przypominam, ze milowymi
> krokami zbliza sie sezon truskawkowy. Czaimy sie kiedy sa najtansze i
> najladniejsze:))
> Jak juz wyczailismy, to myjemy truskawki na sicie pod biezaca woda
> partiami, odrywamy szypulki, wrzucamy do duzego gara.W tak zwanym
> miedzyczasie kupujemy Żelfix 1:1 dr.Oetkera. 1:1 oznacza , ze
> zdecydowalismy sie na drzem tzw.wysokoslodzony czyli na 1 kilogram
> odszypulkowanych owocow zuzywamy 1 kilogram cukru ( bo sa jeszcze
> niskoslodzone 2:1).
To moze ja zaproponuje niskoslodki dzem z truskawek (20% cukru).
Truskawki umyc i wyszypulkowac. Przelozyc do ciezkiego garnka o duzym
dnie i przesypac warstwami cukrem w proporcji 1 kg cukru na 4 kg
truskawek. Przykryc i odstawic na 24 godziny. Po tym czasie na bardzo
malym gazie doprowadzic do wrzenia (moze trwac ponad godzine), i gotowac
na malutkim gazie przez 1 godzine. Zostawic na 24 godziny, gotowac 2
godziny. Na nastepny dzien 3 godziny albo az dzem "dojdzie". Zawsze na
najmniejszym gazie. Dzemu nie nalezy mieszac az dopiero pod koniec, w
czasie ostatniej godziny. Tak samo mozna robic dzem ze sliwek, moreli
albo brzoskwin, przecietych i wypestkowanych.
Dzem testuje sie nastepujaco: kapnac pol lyzeczki dzemu na talerzyk i
obserwowac brzegi tego dzemowego kleksa. Jesli sok izoluje sie przy
brzegu, i wyglada, jakby kleks pochodzil woda, dzem jeszcze nie jest
gotowy. Jesli calosc kleksa trzyma sie jak kapnieta, i brzegi wygladaja
tak samo, jak reszta, dzem jest gotowy. Goracy dzem przekladac do
goracych sloikow, natychmiast zakrecic i odwrocic na scierke do gory
dnem do wystygniecia.
Magdalena Bassett
|