Data: 2006-11-08 10:31:51
Temat: Re: dzien dorby po raz pierwszy
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "grasshopper" <m...@g...com> napisał w wiadomości
news:1162979148.741302.231890@h48g2000cwc.googlegrou
ps.com...
:)
Dolby napisał(a):
> Użytkownik "grasshopper" <m...@g...com> napisał w wiadomości
> news:1162978138.604742.8140@i42g2000cwa.googlegroups
.com...
> > witam serdecznie po raz pierwszy i tymczasem koncze na niniejszym
> > powitaniu.
> > dodam tylko ze lasuch ze mnie i kocham jesc....
> > .... i kocham trywialne pieczone ziemniaki ;)
> > milego dnia
>
> Witaj :)
Oj zle zaczynasz.. Odpowiadaj POD postem
a poza tym to.. witaj
i sprobuj ziemniaczki pieczone "inaczej"
Niebrane, umyte dokladnie ziemniaki smarujemy odrobina tluszczu, nastepnie
kazdy posypujemy sola, pieprzem, ziolami (jakie kto lubi- ja poszedlem na
latwizne i kupilem gotowa przyprawe do ziemniakow i nie posypywalem niczym
wiecej)
zawijamy w folie aluminiowa i do nagrzanego piekarnika na ok. 30-45 minut
sprawdzajac wykalaczka czy juz sa miekkie.
Mozna pozniej jesc. Jest jeszcze pare wariantow nmodyfikacji... pod koniec
pieczenia rozchylic folie, naciac ziemniaka "na krzyz" i :
1. nalozyc twarogu ziolowego i zapiec 5 minut
2. nalozyc zoltego sera i ...
3. przykryc boczkiem wedzonym i ...
4. sciac "grzybek, wydrazyc ziemniaka "odrobine", w zaglebienie wbic jajko,
zapiec do sciecia sie jajka (najlepiej z polsurowym ziemniakiem, wtedy
dojdzie podczas zapiekania jajka)
5. co komu do glowy przyjdzie i zapiec
W tak zwanym miedzyczasie mozna na 15-20 minut przed koncem pieczenia
ziemniakow wziac 2 glowki czosnku, obraz jedynie z wierzczniej "koszulki".
nalozyc na wierzch sporo masla, zawinac w alufolie i do piekarnika obok
ziemniaczkow... #ychodzi pyyyyycha pasta czosnkowa (czosnek nie obiera sie a
"wyciska" z lupinek) szczegolnie jesli damy oprocz masla odrobine soli i
pieprzu
Smacznego
|