Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dzien dorby po raz pierwszy
Date: Wed, 8 Nov 2006 11:33:18 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 56
Message-ID: <eisbv0$p9g$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <1...@i...googlegroups.com>
<eis8ai$3sk$1@atlantis.news.tpi.pl>
<1...@h...googlegroups.com>
<eisbs9$p1n$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: eln162.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1162982176 25904 83.15.147.162 (8 Nov 2006 10:36:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 8 Nov 2006 10:36:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1807
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1807
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:282561
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:eisbs9$p1n$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "grasshopper" <m...@g...com> napisał w wiadomości
> news:1162979148.741302.231890@h48g2000cwc.googlegrou
ps.com...
> :)
>
> Dolby napisał(a):
> > Użytkownik "grasshopper" <m...@g...com> napisał w
wiadomości
> > news:1162978138.604742.8140@i42g2000cwa.googlegroups
.com...
> > > witam serdecznie po raz pierwszy i tymczasem koncze na niniejszym
> > > powitaniu.
> > > dodam tylko ze lasuch ze mnie i kocham jesc....
> > > .... i kocham trywialne pieczone ziemniaki ;)
> > > milego dnia
> >
> > Witaj :)
>
>
> Oj zle zaczynasz.. Odpowiadaj POD postem
> a poza tym to.. witaj
> i sprobuj ziemniaczki pieczone "inaczej"
> Niebrane, umyte dokladnie ziemniaki smarujemy odrobina tluszczu, nastepnie
> kazdy posypujemy sola, pieprzem, ziolami (jakie kto lubi- ja poszedlem na
> latwizne i kupilem gotowa przyprawe do ziemniakow i nie posypywalem niczym
> wiecej)
> zawijamy w folie aluminiowa i do nagrzanego piekarnika na ok. 30-45 minut
> sprawdzajac wykalaczka czy juz sa miekkie.
> Mozna pozniej jesc. Jest jeszcze pare wariantow nmodyfikacji... pod koniec
> pieczenia rozchylic folie, naciac ziemniaka "na krzyz" i :
> 1. nalozyc twarogu ziolowego i zapiec 5 minut
> 2. nalozyc zoltego sera i ...
> 3. przykryc boczkiem wedzonym i ...
> 4. sciac "grzybek, wydrazyc ziemniaka "odrobine", w zaglebienie wbic
jajko,
> zapiec do sciecia sie jajka (najlepiej z polsurowym ziemniakiem, wtedy
> dojdzie podczas zapiekania jajka)
> 5. co komu do glowy przyjdzie i zapiec
>
> W tak zwanym miedzyczasie mozna na 15-20 minut przed koncem pieczenia
> ziemniakow wziac 2 glowki czosnku, obraz jedynie z wierzczniej "koszulki".
> nalozyc na wierzch sporo masla, zawinac w alufolie i do piekarnika obok
> ziemniaczkow... #ychodzi pyyyyycha pasta czosnkowa (czosnek nie obiera sie
a
> "wyciska" z lupinek) szczegolnie jesli damy oprocz masla odrobine soli i
> pieprzu
>
aaa bylbym zapomnial... na wierzch ziemniakow mozna jeszcze:
6. bryndze
7. oscypka
8. pomidora
9. oliwke
|