Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!newspeer2.se.telia.net!
se.telia.net!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news.tele.dk!sn-xit-02!sn-xit-06!s
n-post-02!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: fajna panierka do ryby?
Date: Thu, 10 Feb 2005 14:17:04 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <cugarr$khm$1@news.onet.pl>
In-Reply-To: <cugarr$khm$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 52
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:231140
Ukryj nagłówki
Aldona 'Aldik' Richter wrote:
> Witam
>
> Poszukuję jakiejś fajnej panierki do ryby. Mój nierybek (istotka, która
> rybek nie lubi) zapowiedział, że zje tylko panierowaną, więc... może ktoś
> podpowie coś ciekawego? Taka zwyczajna panierka to mnie jakoś nie pociąga
> :-)
> Z góry dzięki
>
> Pozdrawiam
>
> Aldik
>
>
Mozesz zrobic angielska narodowa potrawe, Fish& Chips. Chips to frytki,
a ryba jest maczana w ciescie i smazona w glebokim oleju. Mozesz uzyc
ten sam olej, tylko najpierw zrob frytki, potem rybe.
Ciasto do maczania kawalkow ryby, krewetek, czy innych owocow morza
1 szklanka maki
2 lyzki maki ziemniaczanej
1 jajko
woda
szczypta papryki
szczypta suszonego imbiru
Wymieszac suche skladniki, dodac pol szklanki wody i rozmieszac na
gladko widelcem. Dodac tyle wody, zeby ciasto bylo jak na nalesniki,
moze troche bardziej geste. Maczac w tym kawalki ryby i klasc na goracy
olej. Wyjmowac na reczniki papierowe i podac z frytkami i rozcienczonym
octem winnym do maczania.
mozna tez dodatkowo podac jeden czy dwa sosy, jak np.
Sos czerwony do ryby
4 lyzki ketchupu
1 lyzka chrzanu
Wymieszac i maczac w tym kawalki ryby czy sparzone krewetki.
Sos tatarski (nie mam pojecia dlaczego tak sie tu nazywa)
1 ugotowane na twardo jajko
1 konserwowy ogorek
1 lyzka posiekanej na drobno cebuli
sol, pieprz do smaku
majonez
Posiekac jajko i ogorek, w misce zmieszac z cebula i przyprawami i taka
iloscia majonezu, zeby powstal sos majonezowy, a nie salatka z ogorka i
jajka. Podac do smazonej ryby, rowniez dobry jako smarowidlo do kanapek
miesnych czy rybnych.
Magdalena Bassett
|