Data: 2005-02-10 22:17:04
Temat: Re: fajna panierka do ryby?
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aldona 'Aldik' Richter wrote:
> Witam
>
> Poszukuję jakiejś fajnej panierki do ryby. Mój nierybek (istotka, która
> rybek nie lubi) zapowiedział, że zje tylko panierowaną, więc... może ktoś
> podpowie coś ciekawego? Taka zwyczajna panierka to mnie jakoś nie pociąga
> :-)
> Z góry dzięki
>
> Pozdrawiam
>
> Aldik
>
>
Mozesz zrobic angielska narodowa potrawe, Fish& Chips. Chips to frytki,
a ryba jest maczana w ciescie i smazona w glebokim oleju. Mozesz uzyc
ten sam olej, tylko najpierw zrob frytki, potem rybe.
Ciasto do maczania kawalkow ryby, krewetek, czy innych owocow morza
1 szklanka maki
2 lyzki maki ziemniaczanej
1 jajko
woda
szczypta papryki
szczypta suszonego imbiru
Wymieszac suche skladniki, dodac pol szklanki wody i rozmieszac na
gladko widelcem. Dodac tyle wody, zeby ciasto bylo jak na nalesniki,
moze troche bardziej geste. Maczac w tym kawalki ryby i klasc na goracy
olej. Wyjmowac na reczniki papierowe i podac z frytkami i rozcienczonym
octem winnym do maczania.
mozna tez dodatkowo podac jeden czy dwa sosy, jak np.
Sos czerwony do ryby
4 lyzki ketchupu
1 lyzka chrzanu
Wymieszac i maczac w tym kawalki ryby czy sparzone krewetki.
Sos tatarski (nie mam pojecia dlaczego tak sie tu nazywa)
1 ugotowane na twardo jajko
1 konserwowy ogorek
1 lyzka posiekanej na drobno cebuli
sol, pieprz do smaku
majonez
Posiekac jajko i ogorek, w misce zmieszac z cebula i przyprawami i taka
iloscia majonezu, zeby powstal sos majonezowy, a nie salatka z ogorka i
jajka. Podac do smazonej ryby, rowniez dobry jako smarowidlo do kanapek
miesnych czy rybnych.
Magdalena Bassett
|