Data: 2002-03-03 14:28:22
Temat: Re: falaffel czyli felafel - czemu moze nie wyjsc?
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
waldemar z domu wrote:
>> sama, przyznam sie, jeszcze nie robilam. za to endi (z ipp) juz
>> conajmniej 2 razy podchodzil do tego przepisu i mu nie wychodzi...
>> teraz, w swej desperacji, dodal komentarz do przepisu:
>> "Robilem te falafle, w wersji cieciorkowej, i wyszla zupa olejowa,
>> ponasiakaly tluszczem i nie nadawaly sie do jedzenia. A olej byl mocno
>> rozgrzany, wiec nie wiem czemu tak sie stalo. Znajoma tez je robila i
>> miala podobne efekty... :-( "
>>
>> waldemar, pozostali, macie pomysl?
>
> to musi być chyba naprawdę gorący olej. Ja robiłem toto tylko raz i wyszło
> przyzwoicie. Ja nie robiłem jednak w głębokim tłuszczu, tylko na patelni,
> jak schabowe. Potem na serwetkę papierową, aby trochę tłuszcz wylazł.
> Tłuste jest mimo wszystko.
> Nie wiem dlaczego się ma robić zupa olejowa, jak dasz 2 ŁS oleju ;-))
> Spróbuj wariantu na blasze, czyli oleju dodać do ciasta i robić "na
> sucho". Tego nie próbowałem, ale powinno wyjść.
>
> Pieczenie w głębokim oleju wymaga naprawdę gorącego tłuszczu.
wysłałem ww jako komentarz do puszkkki, może za trzecim razem wyjdzie.
Waldek
|